Všetky texty o novom koronavíruse budú na SME.sk odomknuté a prístupne pre každého, považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného.
Obchody s potravinami zažívajú veľký nápor. Už pred vyše týždňom začali mnohí ľudia zo strachu pred koronavírusom vo veľkom nakupovať trvanlivé potraviny či dezinfekčné prostriedky. Regály sa vyprázdňujú a predajne dopĺňajú zásoby múky, ryže či cestovín.
Štát sa snaží obmedziť koncentráciu ľudí na jednom mieste. Aj preto budú obchodné centrá počas víkendu zavreté. To však neplatí pre predajne s potravinami, drogérie a lekárne. Tie fungujú bez zmeny.
Rúška ako nedostatkový tovar
Obchodníci prijali nadštandardné hygienické opatrenia. Chrániť chcú aj personál predajní, ktorý prichádza počas celého dňa do nepretržitého kontaktu so zákazníkmi.

„Časti našich zamestnancov na predajniach sme už distribuovali ochranné rúška, ostatní ich dostanú dnes-zajtra. Avšak nechávame na zvážení zamestnancom, či ich budú nosiť alebo nie,“ uvádza hovorkyňa siete Billa Kvetoslava Kirchnerová.
Ako pokračuje, rúška by mali nosiť iba ľudia, ktorí sa necítia dobre po zdravotnej stránke, kýchajú, kašlú a majú nádchu. Rúška tak slúžia predovšetkým na to, aby sa znížilo riziko prenosu vírusu cestou vydychovaného vzduchu na ostatných.
„Chceme preto požiadať aj zákazníkov, aby to rešpektovali a nevinili zamestnancov, ak ich nemajú. Zároveň treba zdôrazniť, že na trhu je nedostatok rúšok. Robíme však všetko preto, aby sme zabezpečili ďalšie množstvá,“ uvádza.
Nedostatok ochranných materiálov je totiž všeobecným problémom.

„Chceme sa obrátiť na vládu a požiadať aj o prednostnú distribúciu ochranných pomôcok pre pracovníkov obchodu, aby sme vedeli predísť možným rizikám nákazy zamestnancov, keďže predaj potravín je služba, ktorá je závislá od ľudských zdrojov,“ hovorí Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorá združuje nadnárodné siete.
Ako pokračuje, niektorí obchodníci v rámci interných opatrení distribuujú čerstvé ovocie alebo vitamínové doplnky stravy svojim zamestnancom. Prijali aj interné opatrenia, aby do práce nastupovali naozaj len zdraví zamestnanci.
Sprísnená hygiena
„Na lokálnej úrovni majú zamestnanci v jednotlivých prevádzkach k dispozícii antibakteriálne utierky, dávkovače s antibakteriálnym mydlom, rukavice, jednorázové utierky a ďalšie účinné antibakteriálne pomôcky, ktoré používajú pravidelne a podľa pokynov,“ konštatuje generálny riaditeľ Coop Jednoty Slovensko Ján Bilinský.
Zároveň vo všetkých predajniach platí zvýšená sanitácia opakovane počas celého dňa.

„Viackrát denne dezinfikujeme podlahu, kľučky, nákupné košíky, nákupné vozíky, pokladničné priestory a pokladničné pásy. Dôkladne umývame a dezinfikujeme všetky pracovné nástroje (nože, dosky, kliešte, tácne...) a zariadenia (nárezové stroje, váhy, pracovné plochy...),“ vyratúva Ján Bilinský.
Obchodníci prijali viacero opatrení, aby predišli šíreniu nákazy nielen v predajniach, ale aj na centrálach a v skladoch.
„V skladoch meriame vodičom teplotu a zároveň požadujeme, aby mali ochranné rúška. Odložili sme interné podujatia, ktorých sa malo zúčastniť väčší počet zamestnancov, prípadne z rôznych regiónov,“ dodáva Kirchnerová.
Koronavírus SARS-CoV-2
Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.
- 25 otázok a odpovedí o Covid-19: všetko čo potrebujete vedieť o nákaze a prevencii
- Prečo sa môžete chrániť hygienou rúk a obmedzením dotykov tváre
- Ako si správne umývať ruky
- Čo sú to vírusy a ako sa šíria?
- Ako sa vírusy prenášajú zo zvierat na ľudí?
- Funguje ochrana pomocou rúšok a respirátorov?
- Prečo WHO vyhlásila globálny stav núdze?
- Kto sú to superprenášači?
- Ako sa nový koronavírus rozšíril vo svete? (graf)
- Čo ak 2019-nCoV nezmizne? Dva možné scenáre spolužitia ľudstva a vírusu