Myslím si, že vydržíme dve až tri mesiace, reaguje majiteľ bratislavskej reštaurácie BeAbout Tomáš Jozaniak na otázku, ako ho zasiahli tvrdé opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Hovorí, že vytiahol „železné finančné rezervy“ a svoj podnik pred týždňom preorientoval na dovoz jedla.
Vraj ani inú možnosť nemá. Zamestnancov prepúšťať nechce a dovoz jedla je spôsob, ako si zarobiť aspoň na nájomné a energie. Bez pomoci štátu to však dlhší čas nevydrží. A nie je sám.

Ako sa mu pozdáva avizovaných 13 opatrení na pomoc podnikateľom? T. Jozaniak je skeptický: „Sú to len populistické reči, ktoré nič neriešia.“
Možnosť čerpať lacné pôžičky či odklad platenia odvodov a daní, to je podľa T. Jozaniaka skôr na smiech. „Keď môžu rozdávať desiatky milióny na sociálne balíčky, prečo nepomôžu aj malým podnikateľom? Toto dopadne zle a bude veľa nezamestnaných,“ dodáva rozhorčene.
Boom rozvozu je mýtus
Súčasnú situáciu považuje pre mnohých podnikateľov za likvidačnú aj Juraj Valaška, ktorý spolu s manželkou prevádzkuje reštauráciu Menuland. Hoci aj pred koronavírusovou krízou stál ich koncept primárne na dovoze jedla, museli sa prispôsobiť novej tvrdej realite.