Utorok, 14. júl, 2020 | Meniny má KamilKrížovkyKrížovky

Klasický ležiak, aj ryžové pivo. Shenk čapuje vlastnú výrobu v Starej tržnici

Z reštaurátora nábytku hlavný sládok

Zsolt Sütő (vľavo) z vinárstva Strekov 1075 a Matej Pätoprstý z pivovaru Shenk spolu vyrábajú spontánne kvasené kyslé pivo S.Zsolt Sütő (vľavo) z vinárstva Strekov 1075 a Matej Pätoprstý z pivovaru Shenk spolu vyrábajú spontánne kvasené kyslé pivo S. (Zdroj: Marko Erd)

Časť podzemia Starej tržnice v centre hlavného mesta patrí rodinnému remeselnému pivovaru Shenk. V jednej miestnosti to vonia po mokrom obilí - práve sa tu varí mladina, ktorá sa neskôr prečerpá a zakvasí vo veľkých tankoch.

Tými sú zaplnené dve vedľajšie miestnosti. V ďalšej sú na paletách vrecia so sladovaným obilím, chmeľ je v chladničke.

V pivovare sa za rok uvarí okolo 140-tisíc litrov piva. "Väčšina sa vypije v našom výčape. Všetko zostáva v Bratislave, nevyvážame. Tým, že pivo nefiltrujeme a nepasterizujeme, musí byť stále chladené," priblížil Matej Pätoprstý, jeden zo spolumajiteľov Shenku. Matej je zároveň hlavným sládkom, spadá pod neho výroba piva.

SkryťVypnúť reklamu

Viac ako 90 percent ich piva sa vypije čapované, len zhruba 2500 litrov sa predá vo fľaškách. Predávajú sa tiež vo výčape alebo v okolitých kaviarňach, ktoré nemajú pípu.

Výčap pritom v pláne rodinného podnikania pôvodne nebol - pivovar mal byť len produkčný. "Uvedomili sme si však, že ako produkčný pivovar by sme museli ísť na kvantitu. Museli by sme predávať veľa piva s nulovými maržami do veľkých reťazcov, aby sme sa dokázali uživiť," vysvetľuje Matej Pätoprstý.

Prenajali si preto voľný priestor na rohu Starej tržnice a začali si vlastné pivo predávať sami.

Pivná skladba

Vlajkovou loďou pivovaru je klasika – svetlý ležiak plzenského typu. Čím sa líši od bežného piva v obchodoch? "Je čerstvé, nepasterizované, nefiltrované. Líši sa aj chuťovým profilom. Je to naša receptúra zo surovín, ktoré sme si vybrali," konštatuje hlavný sládok.

SkryťVypnúť reklamu

K svetlému Bohumilovi je celoročne v ponuke aj tmavé pivo Uršula.

Keď sa v rodine rozhodli založiť si vlastný pivovar, spravili si aj s otcom "rýchlokurz geniality" na sladovníka, pivovarníka.

K nim sa podľa sezóny dopĺňajú ďalšie mená. "V lete máme pšeničné pivo, v zime ražné. V lete máme ešte aj tzv. pale ale, čo je ľahké zvrchu kvasené pivo na bežné pitie, iba trochu viac nachmelené. V zime ponúkame aj red ale, ktorý je silnejší, tmavší, za studena chmelený," opisuje pivnú ponuku Matej Pätoprstý.

V medziobdobí sa vo výčape objavuje aj údený kukuričný ležiak a ryžový ležiak s jazmínovým čajom. "Ten zvykneme robiť na jar, ale vlani sme ho uvarili ešte aj na konci leta a mali sme ho tak v ponuke aj v septembri. Je to najkomplikovanejšie a najdrahšie pivo, ktoré robíme. Veľké stojí 3,30 eura," hovorí šéf výroby. Pre porovnanie, veľký Bohumil vás vyjde vo výčape na 2,40 eura.

SkryťVypnúť reklamu

Spestrením ponuky je spontánne kvasené kyslé pivo s názvom S, ktoré pivovar robí v spolupráci s vinárom Zsoltom Sütőm z vinárstva Strekov 1075. Predáva sa v sedemdecovej fľaške za necelých desať eur.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6RFC na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6RFC na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  2. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  3. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  4. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  5. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy.
  6. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  7. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  8. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  10. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  1. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy.
  2. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  3. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  4. Podpora malých výrobcov ako sú Vlčie sirupy pomáha ľuďom
  5. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  6. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  7. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  8. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  10. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 50 462
  2. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 17 715
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 12 434
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 715
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 11 617
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 845
  7. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 757
  8. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 10 120
  9. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 727
  10. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 9 401
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stará tržnica v Bratislave

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Pivovar
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vysoké Tatry.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dovolenkárov bude vláda sledovať cez mobil

Do zoznamu menej rizikových krajín pribudne Británia.

Podcast Dobré Ráno.
Zariadenie na pestovanie legálneho medicínskeho konope.
Komentár Ondreja Podstupku

Stupnica utrpenia

Koľko prenajímateľov znesie neznesiteľnú bolesť digitálneho bytia?

Ondrej Podstupka