Štvrtok, 27. január, 2022 | Meniny má Bohuš

Klasický ležiak, aj ryžové pivo. Shenk čapuje vlastnú výrobu v Starej tržnici

Z reštaurátora nábytku hlavný sládok

Zsolt Sütő (vľavo) z vinárstva Strekov 1075 a Matej Pätoprstý z pivovaru Shenk spolu vyrábajú spontánne kvasené kyslé pivo S.Zsolt Sütő (vľavo) z vinárstva Strekov 1075 a Matej Pätoprstý z pivovaru Shenk spolu vyrábajú spontánne kvasené kyslé pivo S. (Zdroj: Marko Erd)

Časť podzemia Starej tržnice v centre hlavného mesta patrí rodinnému remeselnému pivovaru Shenk. V jednej miestnosti to vonia po mokrom obilí - práve sa tu varí mladina, ktorá sa neskôr prečerpá a zakvasí vo veľkých tankoch.

Tými sú zaplnené dve vedľajšie miestnosti. V ďalšej sú na paletách vrecia so sladovaným obilím, chmeľ je v chladničke.

V pivovare sa za rok uvarí okolo 140-tisíc litrov piva. "Väčšina sa vypije v našom výčape. Všetko zostáva v Bratislave, nevyvážame. Tým, že pivo nefiltrujeme a nepasterizujeme, musí byť stále chladené," priblížil Matej Pätoprstý, jeden zo spolumajiteľov Shenku. Matej je zároveň hlavným sládkom, spadá pod neho výroba piva.

SkryťVypnúť reklamu

Viac ako 90 percent ich piva sa vypije čapované, len zhruba 2500 litrov sa predá vo fľaškách. Predávajú sa tiež vo výčape alebo v okolitých kaviarňach, ktoré nemajú pípu.

Výčap pritom v pláne rodinného podnikania pôvodne nebol - pivovar mal byť len produkčný. "Uvedomili sme si však, že ako produkčný pivovar by sme museli ísť na kvantitu. Museli by sme predávať veľa piva s nulovými maržami do veľkých reťazcov, aby sme sa dokázali uživiť," vysvetľuje Matej Pätoprstý.

Prenajali si preto voľný priestor na rohu Starej tržnice a začali si vlastné pivo predávať sami.

Pivná skladba

Vlajkovou loďou pivovaru je klasika – svetlý ležiak plzenského typu. Čím sa líši od bežného piva v obchodoch? "Je čerstvé, nepasterizované, nefiltrované. Líši sa aj chuťovým profilom. Je to naša receptúra zo surovín, ktoré sme si vybrali," konštatuje hlavný sládok.

SkryťVypnúť reklamu

K svetlému Bohumilovi je celoročne v ponuke aj tmavé pivo Uršula.

Keď sa v rodine rozhodli založiť si vlastný pivovar, spravili si aj s otcom "rýchlokurz geniality" na sladovníka, pivovarníka.

K nim sa podľa sezóny dopĺňajú ďalšie mená. "V lete máme pšeničné pivo, v zime ražné. V lete máme ešte aj tzv. pale ale, čo je ľahké zvrchu kvasené pivo na bežné pitie, iba trochu viac nachmelené. V zime ponúkame aj red ale, ktorý je silnejší, tmavší, za studena chmelený," opisuje pivnú ponuku Matej Pätoprstý.

V medziobdobí sa vo výčape objavuje aj údený kukuričný ležiak a ryžový ležiak s jazmínovým čajom. "Ten zvykneme robiť na jar, ale vlani sme ho uvarili ešte aj na konci leta a mali sme ho tak v ponuke aj v septembri. Je to najkomplikovanejšie a najdrahšie pivo, ktoré robíme. Veľké stojí 3,30 eura," hovorí šéf výroby. Pre porovnanie, veľký Bohumil vás vyjde vo výčape na 2,40 eura.

SkryťVypnúť reklamu

Spestrením ponuky je spontánne kvasené kyslé pivo s názvom S, ktoré pivovar robí v spolupráci s vinárom Zsoltom Sütőm z vinárstva Strekov 1075. Predáva sa v sedemdecovej fľaške za necelých desať eur.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti?
  2. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  3. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  4. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  5. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  6. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  7. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  8. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  9. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  10. Mecom ide na zelenú
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  3. Vianočné dovolenky sa vrátili na čísla pred pandémiou
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  6. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Vedeli ste, že šport a podnikanie majú veľa spoločného?
  9. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní
  10. Developer Mint Investments získal prvenstvo v CIJ Awards 2021
  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti? 8 598
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 4 701
  3. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 3 607
  4. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní 3 597
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 306
  6. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť 2 753
  7. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 2 717
  8. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 2 629
  9. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať 2 465
  10. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 225
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Boris Kollár.

Zadlžená škola ide do konkurzu.


26. jan

Existujú bezpečnejšie platby ako kartou.


SME Creative 11. jan
Michal Kasana, sales manažér WOOD & Company

Investujte do e-commmerce a do ETF fondov, radí Michal Kasana, sales manažér WOOD & Company.


26. jan
Obchodovanie na newyorskej burze

Situáciou hýbe aj napätie na Ukrajine.


24. jan

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  2. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  3. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  4. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  8. Milan Kuruc: Čomu pomohol odporúčaný homeoffice?
  1. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 11 356
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 10 946
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 6 114
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 572
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 4 959
  6. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 4 043
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 992
  8. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy 3 984
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
Skryť Zatvoriť reklamu