BRATISLAVA. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora víta ambíciu vlády zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska a s ňou aj podiel domácich potravín v obchodoch.
Ako doplnil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho, potravinová sebestačnosť krajiny je pod úrovňou 50 percent.
"Malí farmári majú svoje nezastupiteľné miesto v štruktúre slovenského poľnohospodárstva. Nemôžeme ale podporovať malých na úkor stredných a veľkých. Treba si na rovinu povedať, že malí túto krajinu neuživia," uviedol v reakcii na programové vyhlásenie vlády Macho.
Potravinovú sebestačnosť Slovenska je potrebné podľa neho budovať postupne a za účasti reálne fungujúcich aktívnych poľnohospodárov a potravinárov, bez ohľadu na veľkosť podniku.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pozitívne vníma fakt, akým spôsobom chce vláda pristupovať k odstráneniu subjektívnych kritérií a jednotkových nákladov pri investíciách.
Tém na odbornú diskusiu je však podľa komory veľmi veľa. Od presnej výšky štátnej pomoci, ktorá musí byť porovnateľná s okolitými krajinami, cez systémové zásahy pre spracovateľský potravinársky priemysel, vďaka ktorým sa zvýši konkurencieschopnosť domácich výrobcov.

"Stále veríme slovám predsedu vlády Igora Matoviča, že odbornosť a skúsenosti z praxe budú prioritou a že sa nám spoločne podarí naplniť hlavný cieľ Programového vyhlásenia vlády, ktorým je potravinová sebestačnosť Slovenska," dodal Macho.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je preto pripravená na okamžitú diskusiu o ďalších krokoch, ktoré súvisia so zvyšovaním potravinovej sebestačnosti štátu a tým aj napĺňaním prijatého programového vyhlásenia vlády SR na roky 2020 až 2024.