Štát pre šírenie epidémie nového koronavírusu rozhodol v marci o zatvorení väčšiny prevádzok v maloobchode a opatrenia sa dotkli hotelov i reštaurácií. Jediný spôsob, ako môžu zákazníkom predávať, je osobný odber jedla cez výdajné okienko alebo prostredníctvom rozvozu.

Reštaurácie sú aj v dobrých časoch zraniteľným biznisom, pretože fungujú pri nízkych maržiach a ziskoch, pričom rezervy si mnohí gastropodnikatelia dokážu vytvoriť len na pár týždňov. Pandémia Covid-19 ich preto zráža na kolená, padajú im tržby a ich vyhliadky po utíchnutí nákazy sú nejasné.
Ako sa reštauráciám podniká, aké majú rezervy a úspory, skúmal portál FinStat.sk na základe dát takmer osemsto reštaurácií, ktoré vykázali tržby v roku 2018.
Aké boli kritériá
Priemernú reštauráciu Finstat vytvoril ako medián hodnôt z účtovnej závierky všetkých firiem na Slovensku pôsobiacich v SK NACE Jedálne a Činnosti reštaurácií a pohostinstiev.
Do analýzy zahrnul iba také spoločnosti, ktoré v roku 2018 vykazovali tržby. Takýchto spoločností je 792. Vypočítaním mediánu sme získali obraz o charakteristickej firme pôsobiacej v oblasti reštaurácií.
Ako je na tom typická reštaurácia
Priemerná slovenská reštaurácia podľa FinStatu dosahuje ročné tržby 74-tisíc eur. Po zaplatení nákladov jej hrubý zisk predstavuje 9720 eur.