Pondelok, 26. júl, 2021 | Meniny má Anna, HanaKrížovkyKrížovky

Reštaurácie musia nielen navariť, ale aj doviezť

Ani rozvoz jedla však tržby nezachráni

V obľúbenej reštaurácii si pri obede neposedíte. Tie, čo nezavreli, dovezú jedlo k zákazníkovi alebo umožňujú osobný odber.V obľúbenej reštaurácii si pri obede neposedíte. Tie, čo nezavreli, dovezú jedlo k zákazníkovi alebo umožňujú osobný odber. (Zdroj: Adobe Stock)

Obmedzenia pre pandémiu postavili reštaurácie, ktoré sa rozhodli neprerušiť prevádzku, pred zásadnú otázku: ako dostať hotové jedlo k zákazníkovi. Napriek tomu, že mnohí majitelia zaviedli popri osobnom odbere aj rozvoz hotového jedla, tržby podnikov v oblasti gastronómie to ani zďaleka nezachránilo.

"Prvé dva týždne sme mali zatvorené, nevedeli sme, čo robiť," hovorí Samuel Straka z vegetariánskej reštaurácie VegLunch v centre Bratislavy. "Vlastný rozvoz nebolo ako zabezpečiť," opisuje stav, ktorý vznikol po 16. marci.

SkryťVypnúť reklamu

Situáciu vyriešil zmluvami s webovými portálmi, ktoré sa na rozvoz jedla špecializujú. "Mesiac od prvých opatrení spolupracujeme s troma portálmi. Odber je však stále veľmi slabý," pripúšťa.

Zástupcovia väčšiny oslovených prevádzok z rôznych častí Slovenska sa zhodujú, že rozvoz jedla je jednou cestou, ako zachrániť aspoň nejakú časť tržieb reštaurácií, bistier a bufetov. Aspoň natoľko, aby mohli poskytovať prácu ľuďom, ktorých zamestnávajú.

Súvisiaci článok Reštaurácie bojujú aj bez krízy, teraz ide o prežitie. Koľko vydržia? Čítajte 

Donáška dnes pri objednávkach hotového jedla vo väčšine prípadov dominuje nad osobným odberom. "Je to 80 percent pre donášku a 20 percent osobný odber," vyratúva František Verešpej, manažér Bistra Tabačka v Košiciach.

Osobný odber vo väčšine prevádzok funguje tak, že zákazník si jedlo objedná na presný čas, v ktorom si ho príde vyzdvihnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Mínus polovica tržby. Alebo aj menej

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6U62 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6U62 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu?
  2. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  4. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  5. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  6. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  10. Od Česka až po Jadran
  1. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  2. Lenivý brunch s Muchom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  6. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 9 510
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 8 214
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 5 979
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 852
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 277
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 235
  7. Od Česka až po Jadran 3 726
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 063
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 656
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 2 491
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Vojnu policajtov zatiaľ všetci popierajú.


8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Inšpekcia vyšetruje, NAKA vyšetruje, občan je zmätený.


a 2 ďalší 5 h

Neprehliadnite tiež

Zakladatelia firmy Boataround Pavel Přibiš a Jana Escher

Boataround má v ponuke 16-tisíc lodí.


1. júl
Developer Peter Valach.

Majetky VAV investu boli rozsiahle.


16 h
Pestovanie paradajok na farme Oremus.

Pestovatelia sa púšťajú do nových projektov.


23. júl
Pestovanie paradajok na farme Oremus.

Pestovatelia sa púšťajú do nových projektov.


23. júl