Utorok, 14. júl, 2020 | Meniny má KamilKrížovkyKrížovky

Reštaurácie musia nielen navariť, ale aj doviezť

Ani rozvoz jedla však tržby nezachráni

V obľúbenej reštaurácii si pri obede neposedíte. Tie, čo nezavreli, dovezú jedlo k zákazníkovi alebo umožňujú osobný odber.V obľúbenej reštaurácii si pri obede neposedíte. Tie, čo nezavreli, dovezú jedlo k zákazníkovi alebo umožňujú osobný odber. (Zdroj: Adobe Stock)

Obmedzenia pre pandémiu postavili reštaurácie, ktoré sa rozhodli neprerušiť prevádzku, pred zásadnú otázku: ako dostať hotové jedlo k zákazníkovi. Napriek tomu, že mnohí majitelia zaviedli popri osobnom odbere aj rozvoz hotového jedla, tržby podnikov v oblasti gastronómie to ani zďaleka nezachránilo.

"Prvé dva týždne sme mali zatvorené, nevedeli sme, čo robiť," hovorí Samuel Straka z vegetariánskej reštaurácie VegLunch v centre Bratislavy. "Vlastný rozvoz nebolo ako zabezpečiť," opisuje stav, ktorý vznikol po 16. marci.

SkryťVypnúť reklamu

Situáciu vyriešil zmluvami s webovými portálmi, ktoré sa na rozvoz jedla špecializujú. "Mesiac od prvých opatrení spolupracujeme s troma portálmi. Odber je však stále veľmi slabý," pripúšťa.

Zástupcovia väčšiny oslovených prevádzok z rôznych častí Slovenska sa zhodujú, že rozvoz jedla je jednou cestou, ako zachrániť aspoň nejakú časť tržieb reštaurácií, bistier a bufetov. Aspoň natoľko, aby mohli poskytovať prácu ľuďom, ktorých zamestnávajú.

Súvisiaci článok Reštaurácie bojujú aj bez krízy, teraz ide o prežitie. Koľko vydržia? Čítajte 

Donáška dnes pri objednávkach hotového jedla vo väčšine prípadov dominuje nad osobným odberom. "Je to 80 percent pre donášku a 20 percent osobný odber," vyratúva František Verešpej, manažér Bistra Tabačka v Košiciach.

Osobný odber vo väčšine prevádzok funguje tak, že zákazník si jedlo objedná na presný čas, v ktorom si ho príde vyzdvihnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Mínus polovica tržby. Alebo aj menej

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6U62 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6U62 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  2. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  3. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  4. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  5. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  6. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  7. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  9. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  10. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  1. 30 rokov po...
  2. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  3. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  4. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  5. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  6. Dopravca, ktorý dáva priestor prírode
  7. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  8. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  9. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  10. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 24 051
  2. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 18 494
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 11 833
  4. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 11 707
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 11 637
  6. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 284
  7. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 10 894
  8. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 448
  9. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 271
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 259
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Koronavírus SARS-CoV-2

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Vírusy a vírusové ochorenia
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Gröhling neodstúpi, prácu by teraz napísal lepšie

Ministra mrzí, že téma diplomových prác sa politizuje.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) počas brífingu k jeho diplomovej práci.
CYNICKÁ OBLUDA

S Igorom nevybabreš

Vláda bude dostávať údaje od operátorov, aby pod hrozbou pokuty kontrolovala ľudí vracajúcich sa zo zahraničia.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.

Zľava v popredí minister hospodárstva, prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS), podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO), premiér Igor Matovič (OĽaNO), v pozadí vľavo minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a vpravo minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) počas zasadnutia vlády SR.

Neprehliadnite tiež

Patril medzi najlepšie hotely. Dnes chátra a núkajú ho so zľavou

Chateau Mignon sa opäť pokúsia predať v aukcii.

Komentár Branislava Benčata

Tatranský vkus a hnus

Najnavštevovanejšia atrakcia je skanzenom ruín.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.