Všetky články, ktoré informujú o mimoriadnych opatreniach a základných zdravotníckych informáciách o novom koronavíruse, budú na SME.sk odomknuté a prístupné pre každého. Považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu i overenú žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného →
BRATISLAVA. Slovenské gastro prevádzky síce otvárajú vonkajšie terasy, naďalej však zažívajú ťažké časy.
Podnikatelia už prikročili k prepúšťaniu zamestnancov, museli siahnuť po pôžičkách a úveroch, budú meniť jedálne lístky a obávajú sa o budúcnosť.
Zmeny v jedálnych lístkoch
Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro na vzorke 384 majiteľov reštaurácií, jedální a iných gastro prevádzok. O prieskume informovala Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy.
Podľa prieskumu až 50 percent prevádzok pristúpi po otvorení k zmene jedálneho lístka, 42 percent gastro prevádzok začalo jedlo doručovať, z toho štvrtina vydáva jedlo cez výdajné okienko.
Ak by neprišlo k otvoreniu terás, viac ako 50 percent prevádzok by do dvoch mesiacov skrachovalo.
Tretina opýtaných by chcela znížiť administráciu, napríklad zavedením elektronických stravných poukážok.
Väčšina prevádzok prepúšťa
Z prieskumu tiež vyplynulo, že až 57 percent gastro prevádzok už pristúpilo k prepúšťaniu svojich zamestnancov v dôsledku uzavretia svojho podniku.
Až 75 percent prevádzok si muselo požičať finančné prostriedky, aby dokázalo preklenúť obdobie obmedzeného fungovania počas koronakrízy.
"Alarmujúce je však pre nás hlavne zistenie, že až 14 percent prevádzok už pravdepodobne neobnoví svoje fungovanie a nebude pokračovať v podnikaní," uviedla hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú podporuje skoro 600 reštaurácií a gastro prevádzok.
Návrhy pomoci
Podľa prieskumu by podniky po skončení krízy privítali hlavne zníženie DPH, zníženie daňovo-odvodového zaťaženia, preklenovacie úvery zaručené štátom, riešenie rôznych licenčných poplatkov (SOZA, LITA, Slovgram) a zavedenie elektronických stravných poukážok.

I keď sa otvárajú terasy, majitelia reštaurácií nie sú do budúcnosti veľmi optimistickí.
Takmer polovica gastro prevádzok totiž odhaduje, že aj po ukončení všetkých obmedzení bude trvať minimálne 9 mesiacov a viac, kým začnú dosahovať pôvodné tržby. Viac než 10 % respondentov uviedlo, že sa tak nestane už vôbec.
Podľa prieskumu ekonomické opatrenia vlády, ktoré už vstúpili do platnosti, síce gastro podnikatelia vítajú, ale potrebovali by oveľa intenzívnejšiu pomoc.
Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

- Sledujte priebeh pandémie koronavírusu minútu po minúte
- Vývoj počtu nakazených a mapa šírenia koronavírusu na Slovensku
- 25 otázok a odpovedí o novom koronavíruse
- Ako postupovať, ak ste sa mohli nakaziť?
- Prečo sa môžete chrániť hygienou rúk?