SME

Opatrenia výrazne limitujú poskytovanie hoteliérskych služieb

Hotelieri vítajú otváranie ekonomiky, kritizujú neskoré informovanie.

Hotel Carlton v Bratislave.Hotel Carlton v Bratislave. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

Všetky články, ktoré informujú o mimoriadnych opatreniach a základných zdravotníckych informáciách o novom koronavíruse, budú na SME.sk odomknuté a prístupné pre každého. Považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu i overenú žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného →


BRATISLAVA. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska privítala postupné otváranie ekonomiky v súvislosti s priaznivým vývojom pandémie koronavírusu.

Má však výhrady k tomu, že dôležité informácie o podmienkach zatiaľ obmedzeného fungovania ubytovacích a stravovacích zariadení sa dozvedajú neskoro, alebo krátko pred ich účinnosťou.

Chýbajú informácie a čas na prípravu

Ako v stredu uviedol generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák, ktorý je zároveň prezidentom Zväzu cestovného ruchu SR, chýbajú im informácie v predstihu o tom, aké prevádzkové či hygienické opatrenia musia tieto prevádzky zabezpečiť.

SkryťVypnúť reklamu

Reštart cestovného ruchu bude pomalý, počet turistov a ich návštevnosť sa bude zvyšovať tiež veľmi pomaly a v závislosti od toho, kedy a do akej miery sa budú rušiť aj ďalšie opatrenia.

Marek Harbuľák, enerálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska

"Javí sa nám, že nie sme pripravení na toto otváranie. Nič nebráni tomu, aby boli pre prevádzky dôležité informácie vypracované a zverejnené vopred. Naši rakúski kolegovia už koncom apríla vedeli, aké podmienky budú musieť zabezpečiť k termínu 15. mája, keď budú môcť otvoriť reštaurácie," upozornil Harbuľák.

Sú si podľa neho vedomí, že kompetentné úrady vyvíjajú maximálne úsilie, podávajú im však pomocnú ruku v podobe návrhov, ktoré zohľadňujú požiadavky na zvýšenú ochranu zamestnancov a hostí, a zároveň zohľadňujú aj veľmi dôležitý aspekt, a to ekonomické podmienky fungovania týchto podnikov.

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil opatrenie o ďalšom otváraní obchodov a služieb 5. mája neskoro večer, hoci účinnosť nadobudlo 6. mája. Hotely a penzióny môžu poskytovať krátkodobé ubytovanie bez ostatných služieb (napríklad wellness), stravu iba na izbe s vlastnou kúpeľňou, resp. na terase reštaurácie pričom izby musia po hosťoch ostať 24 hodín voľné.

SkryťVypnúť reklamu

Opatrenia výrazne limitujú poskytovanie služieb

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska neočakáva, že hotely či penzióny začnú od stredy hromadne otvárať.

Súvisiaci článok Obchodníci neveria v návrat do normálu spred krízy ešte v tomto roku Čítajte 

"A nie je to spôsobené iba krátkosťou času, odkedy sa dozvedeli, že môžu byť otvorení. Je to hlavne v nastavení prevádzkových a hygienických podmienok, kde vidíme rezervy. Aj z dôvodu, že stále platia ďalšie opatrenia, ktoré výrazne limitujú poskytovanie služieb a ich využívanie turistami," podotkol Harbuľák.

Pri uvoľňovaní režimu by sa podľa neho malo prihliadať aj na to, čo je skutočným motívom turistov pre návštevu regiónu a pobytu v hoteli.

Diera po zahraničnej klientele

V biznis hoteloch v Bratislave, Košiciach, Žiline či Trnave tvorí zahraničná klientela vyše 70 percent ubytovaných hostí.

SkryťVypnúť reklamu

"Keďže máme zatvorené hranice, konferencie, kongresy, spoločenské, kultúrne a iné podujatia nie je možné organizovať, tieto hotely nemajú komu poskytovať svoje služby. To isté platí aj pre veľké množstvo hotelov, penziónov, ktoré sa zameriavajú na wellness, či iné relaxačné služby. Pokiaľ sa neodstránia v ďalšej fáze tieto dôležité prekážky, cestovný ruch nebude fungovať," tvrdí Harbuľák.

Mnohé zariadenia podľa neho preto ani neotvoria, pretože inak by ešte viac zvyšovali svoje straty, čo by ich definitívne položilo.

Stoly dva metre od seba

Prevádzky verejného stravovania ako reštaurácie, kaviarne, bary či pohostinstvá môžu otvoriť vonkajšie terasy.

Okraje stolov musia byť od seba dva metre, pri jednom stole môžu byť len dvaja alebo rodina s deťmi.

SkryťVypnúť reklamu

Povinná je dezinfekcia stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi (vrátane úchopových časti stoličiek a kresiel), ako aj hygienických zariadení každú hodinu.

Obsluhujúci personál terasy musí mať tvárové rúška a medzi obsluhou stolov si dezinfikovať ruky. Naďalej je možná roznáška jedla, alebo odber so sebou ako doteraz.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska sa nazdáva, že v tejto fáze mohla byť povolená konzumácie jedál a nápojov aj v interiéroch reštaurácií.

Súvisiaci článok V marci najviac utrpeli ubytovacie zariadenia Čítajte 

"V obchodných prevádzkach sa premelie podstatne viac ľudí ako v zariadeniach verejného stravovania. Tie isté podmienky ako pre letné terasy sa mohli aplikovať aj pre vnútorné prevádzky, prípadne doplniť niektoré požiadavky, napríklad, zabezpečiť prirodzené vetranie bez klimatizácie," poznamenal Harbuľák s tým, že personál aj hostia tak či tak budú vstupovať do interiérov prevádzky.

SkryťVypnúť reklamu

"Kým sa neumožní konzumácia v interiéri reštaurácií, kaviarní, pizzerií a iných prevádzok, kde sú vytvorené kapacity, bude to výrazne limitovať tržby týchto podnikov a ani zďaleka nebudú schopní dosahovať takú obrátkovosť a tržby, aby to malo aj ekonomicky efekt," myslí si Harbuľák.

Pomôže otváranie hraníc

Otvorené môžu byť aj vonkajšie turistické atrakcie, napríklad, nekryté časti časti zoologických a botanických záhrad, hrady či zámky. Kúpaliská a akvaparky zatiaľ ostávajú zatvorené, otvoriť by mali v ďalšej fáze uvoľňovania prevádzok.

"Otvorenie týchto služieb je kľúčové pre naštartovanie cestovného ruchu. Toto sú služby, ktoré motivujú veľkú časť turistov na trávenie voľného času a dovolenky v konkrétnej destinácii. A samozrejme postupné otváranie hraníc, napríklad, so susednými krajinami," uviedol Harbuľák.

SkryťVypnúť reklamu

Reštart cestovného ruchu bude pomalý

Otvorenie kúpalísk a akvaparkov bude závisieť od aktuálnej epidemiologickej situácie.

"Verím, že situácia sa nezhorší a umožní čo najskoršie otvorenie aj týchto služieb. Dôležitá je bezpečnosť a zdravie zamestnancov a hostí, k čomu môžeme prispieť dodržiavaním stanovených pravidiel a predpisov," očakáva generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Otvorenie prevádzok podľa Harbuľáka vôbec neznamená, že to bude mať za súčasného stavu aj zmysel. Stále platia obmedzenia, ktoré výrazne limitujú počet turistov, ale aj obraty.

"Cestovný ruch bol vypnutý nariadením štátu takmer dva mesiace. Za tie dva mesiace sme mali len náklady a dlhy. Reštart cestovného ruchu bude pomalý, počet turistov a ich návštevnosť sa bude zvyšovať tiež veľmi pomaly a v závislosti od toho, kedy a do akej miery sa budú rušiť aj ďalšie opatrenia," upozornil Harbuľák.

SkryťVypnúť reklamu

Považuje preto za oprávnenú požiadavku, aby zamestnávatelia mohli čerpať finančnú pomoc z balíka prvej pomoci až do konca tohto roka.

"A zároveň by sa mali pripraviť špecifické opatrenia na podporu toho-ktorého odvetvia, vrátane cestovného ruchu," dodal generálny manažér AHRS Marek Harbuľák s tým, že ich požiadavky a návrhy zaslali 17. apríla všetkým príslušným rezortom.

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (7. 4. 2025)
USD 1.106
AUD 1.810
CZK 25.142
JPY 160.560
CAD 1.570
GBP 0.850
HUF 405.700
PLN 4.263
CHF 0.941
SEK 10.974

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  2. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  3. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  4. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  5. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 426
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 9 918
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 227
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 301
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 464
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 956
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 149
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 036
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 493
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 130
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 173
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 219
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 551
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 690
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 275
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 798
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Negatívny vývoj zasiahol až osem z deviatich zložiek predaja.


TASR
Trhy na Wall Street.

Príležitosťou môžu byť napríklad farmafirmy či biotechnologické tituly.


 Ázijské trhy v pondelok pre obchodnú vojnu skolabovali.

Hlavný nemecký akciový index klesol o 10 percent.


ČTK 7
TikTok.

Trump predĺžil lehotu pre TikTok o 75 dní.


SITA 3
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 493
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 130
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 67 173
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 219
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 551
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 690
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 275
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 798
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu