Všetky články, ktoré informujú o mimoriadnych opatreniach a základných zdravotníckych informáciách o novom koronavíruse, budú na SME.sk odomknuté a prístupné pre každého. Považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu i overenú žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného →
BRATISLAVA. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska považuje dodržiavanie kritéria 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií za neopodstatnené a kontraproduktívne.
Toto kritérium bolo definované v opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s rozhodnutím Krízového štábu o spustení tzv. 4. fázy uvoľňovania ekonomiky.
Inak v interiéri ako na terase
Pôvodne mali predstavitelia vlády a Hlavný hygienik podľa Asociácie hotelov a reštaurácií deklarovať, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách. Tak to však podľa asociácie nie je.
Vo štvrtok o tom informoval generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.
"Podľa vyjadrení predstaviteľov vlády a Hlavného hygienika pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky bolo jasne deklarované, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách," uviedol Marek Harbuľák.
"Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií preto otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných režimov. Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR však ostali prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna," ozrejmil Marek Harbuľák.
Táto požiadavka podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska výrazným spôsobom eliminuje počet zákazníkov v reštauráciách.
"Pravidlo nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozostupmi stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu prípadného ochorenia," pokračoval generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
Opatrenie môže definitívne položiť podniky
Z ekonomického hľadiska uplatnenie plošného obmedzenia podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska nedáva zmysel pre otvorenie väčšiny prevádzok verejného stravovania.
"Takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činnosti," dodal Marek Harbuľák.
Výzva na zmenu
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska preto žiada Krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania.

Zároveň žiada všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času na oboznámenie a prípravu prevádzky.
Asociácia hotelov a reštaurácií SR je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám.
Tiež zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.
Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

- Sledujte priebeh pandémie koronavírusu minútu po minúte
- Vývoj počtu nakazených a mapa šírenia koronavírusu na Slovensku
- 25 otázok a odpovedí o novom koronavíruse
- Ako postupovať, ak ste sa mohli nakaziť?
- Prečo sa môžete chrániť hygienou rúk?