Všetky články, ktoré informujú o mimoriadnych opatreniach a základných zdravotníckych informáciách o novom koronavíruse, budú na SME.sk odomknuté a prístupné pre každého. Považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu i overenú žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného →
BRATISLAVA. Súčasná situácia v slovenskom sektore vína je veľmi komplikovaná, kritická a napätá. Uviedla to výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
"Nie je to spôsobené iba samotnou krízou, samotným koronavírusom, iba tým, že sa zastavili prevádzky.
Situácia v sektore sa už dlhodobo nerieši. Koronakríza mala iba katalytický efekt, urýchlila záležitosti, ktoré v sektore dlhodobo nefungujú a ktoré sa neriešia," priblížila.
Pravidlá nastavuje primárne Únia
Jednou z takých vecí je podľa nej základná komunikácia s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. "Pre nás je to kritické z toho dôvodu, že víno na rozdiel od ostatných komodít je riadené tzv. spoločnou organizáciou trhu.

Pre vysvetlenie - nie je to len Slovensko, ktoré určuje pravidlá. Je to v prvom rade Únia a Európska komisia, ktoré nastavili pravidlá a legislatívu.
My ju môžeme pripomienkovať, dopĺňať i kritizovať. Môžeme si nejaké veci, ktoré nám Komisia umožňuje, nastaviť podľa vlastných pravidiel," zdôraznila.
Napríklad enologické procesy, teda to, ako sa budú vyrábať vína, sa podľa nej nenastavujú na Slovensku, tie nastavuje Komisia.
"Tu vnímam veľmi negatívne, že v roku 2004 sme vstúpili do Únie a doteraz nie sú v SR legislatívne nastavené pravidlá, aby nás rezort alebo štátne orgány vyzývali a pýtali sa nás, čo na Únii potrebujeme zmeniť, ako sa zmeny dotknú slovenských vinárov. Toto vidíme v súčasnosti aj v stave tejto krízy," podčiarkla.
Prebytok vína v eurozóne
Pripomenula, že Komisia už prijala krízové opatrenia pre sektor vinohradníctva a vinárstva. "Presadila dve opatrenia. Jedným z nich je krízová destilácia a druhým opatrením z nich je krízové skladovanie vína," priblížila.
Kaňuchová Pátková dodala, že opatrenia Komisie presadila preto, lebo v Únii je obrovský prebytok vína.
"Oficiálne čísla hovoria o 10 miliónoch hektolitrov (hl), teda 1 miliarda litrov vína. Naše neoficiálne čísla hovoria, že prebytok v Únii je minimálne 20 miliónov hl vína. Prebytok vznikol tým, že sa zavrel HoReCa (hotely-reštaurácie-kaviarne, pozn. TASR ) segment.
Týmto veľmi trpia na Slovensku a v Únii výrobcovia prémiových, špičkových vín, ktoré nie sú na jednoduchý ľahký predaj a konzumáciu," doplnila.
Druhou vecou podľa nej je, že veľké vinárske európske krajiny, ako Francúzsko, Španielsko, Taliansko prestali (počas koronakrízy) víno vyvážať, či pre uvalené clo na víno zo strany USA, alebo pre neexistujúcu prepravu do tzv. tretích krajín, ako je Ázia, ktorá bola obrovským odberateľom vína z Únie.
"Tieto vína sú v súčasnosti na trhu v Únie," dodala Kaňuchová Pátková.
Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

- Sledujte priebeh pandémie koronavírusu minútu po minúte
- Vývoj počtu nakazených a mapa šírenia koronavírusu na Slovensku
- 25 otázok a odpovedí o novom koronavíruse
- Ako postupovať, ak ste sa mohli nakaziť?
- Prečo sa môžete chrániť hygienou rúk?