V seriáli #foodporn INDEX predstavuje ľudí, ktorým učaroval gastro biznis a snažia sa ho posunúť na vyšší level.
Niektorí vinári sa k svojmu remeslu dostali tak, že pochádzajú z vinárskej rodiny a zdedili ho. Iní chceli reštartovať kariéru, ktorú začali v úplne inej brandži.
Michal Bažalík nepatrí ani do jednej kategórie. Pôvodne však o víne nevedel nič, z jeho rodiny sa mu nik nevenoval a ani nevlastnil vinice.
Dnes je rodený Bratislavčan vinárom telom i dušou, patrí medzi priekopníkov naturálneho vína.
Víno vyrába vo Svätom Jure, šesťtisícovom mestečku pár kilometrov od slovenskej metropoly, v renesančnom dome, kde sa táto tradícia datuje od 15. storočia. Sám však s manželkou a dvoma deťmi žije vo vinohradoch v drevodome na kolesách.
Malo to byť dočasné riešenie bývania, ako sa vyhnúť hypotéke, no nakoniec v maringotke s rodinou žije už šesť rokov. Minimálne náklady na život mu umožnili venovať sa pestovaniu hrozna a výrobe kvalitného vína.
Zo školy do praxe
V mladosti chcel byť Michal architektom, no neprijali ho na školu. Nastúpil preto na vysokú školu so zameraním na vinohradníctvo a vinárstvo v Lednici na Morave. Povedal si, že „naučiť sa niečo o víne by nemuselo byť na škodu“.