SME

Víno a leto: Červeného sa báť netreba, ľad do pohára nepatrí

Vychladenie môže vínu ublížiť.

V lete najradšej pijeme šumivé, biele a ružové víno. Červenému sa skôr vyhýbame. (Zdroj: Adobe Stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šumivé, biele, nanajvýš ružové vína. Také sú preferencie Slovákov v letných mesiacoch. Skúsení someliéri však oponujú, že ani červeným sa v lete vyhýbať netreba.

Súvisiaci článok Víno počas korony zlacnelo. Online objednávky výrazne narástli Čítajte 

"Samozrejme, ak je červené víno servírované pri izbovej teplote, naozaj môže unaviť. Žiadne víno sa nepodáva pri teplote 25 stupňov," prízvukuje Denisa Šutáková, someliérka v Corner & Co. a WinePlanet.sk.

Teplota pri podávaní by podľa nej mala byť približne rovnaká v lete i v zime. Človek však víno inak vníma v decembri a inak v auguste.

"Najosviežujúcejším spôsobom, ako urobiť z červeného vína súčasť letnej rutiny, je vychladiť ho. Nemôžeme však podávať vychladené všetky červené vína," upozorňuje Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie someliérov Slovenskej republiky.

Ak by sa podľa nej vychladilo červené s plným telom, vysokým obsahom tanínov a alkoholu - ako sú napríklad Cabernet Sauvignon alebo Alibernet - zhorkne a bude chutiť kovovo a pichľavo. "Vysoký alkohol spôsobí, že budeme ešte viac dehydrovaní, a to v lete nepotrebujeme," dodáva.

Aké červené chladiť

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C736H na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu