Šumivé, biele, nanajvýš ružové vína. Také sú preferencie Slovákov v letných mesiacoch. Skúsení someliéri však oponujú, že ani červeným sa v lete vyhýbať netreba.
Víno počas korony zlacnelo. Online objednávky výrazne narástli Čítajte"Samozrejme, ak je červené víno servírované pri izbovej teplote, naozaj môže unaviť. Žiadne víno sa nepodáva pri teplote 25 stupňov," prízvukuje Denisa Šutáková, someliérka v Corner & Co. a WinePlanet.sk.
Teplota pri podávaní by podľa nej mala byť približne rovnaká v lete i v zime. Človek však víno inak vníma v decembri a inak v auguste.
"Najosviežujúcejším spôsobom, ako urobiť z červeného vína súčasť letnej rutiny, je vychladiť ho. Nemôžeme však podávať vychladené všetky červené vína," upozorňuje Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie someliérov Slovenskej republiky.
Ak by sa podľa nej vychladilo červené s plným telom, vysokým obsahom tanínov a alkoholu - ako sú napríklad Cabernet Sauvignon alebo Alibernet - zhorkne a bude chutiť kovovo a pichľavo. "Vysoký alkohol spôsobí, že budeme ešte viac dehydrovaní, a to v lete nepotrebujeme," dodáva.