Šumivé, biele, nanajvýš ružové vína. Také sú preferencie Slovákov v letných mesiacoch. Skúsení someliéri však oponujú, že ani červeným sa v lete vyhýbať netreba.

"Samozrejme, ak je červené víno servírované pri izbovej teplote, naozaj môže unaviť. Žiadne víno sa nepodáva pri teplote 25 stupňov," prízvukuje Denisa Šutáková, someliérka v Corner & Co. a WinePlanet.sk.
Teplota pri podávaní by podľa nej mala byť približne rovnaká v lete i v zime. Človek však víno inak vníma v decembri a inak v auguste.
"Najosviežujúcejším spôsobom, ako urobiť z červeného vína súčasť letnej rutiny, je vychladiť ho. Nemôžeme však podávať vychladené všetky červené vína," upozorňuje Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie someliérov Slovenskej republiky.
Ak by sa podľa nej vychladilo červené s plným telom, vysokým obsahom tanínov a alkoholu - ako sú napríklad Cabernet Sauvignon alebo Alibernet - zhorkne a bude chutiť kovovo a pichľavo. "Vysoký alkohol spôsobí, že budeme ešte viac dehydrovaní, a to v lete nepotrebujeme," dodáva.