Ovocinári už na jar varovali, že prízemné mrazy a protikoronové opatrenia neostanú bez následkov. Aktuálne cenovky v obchodoch to len potvrdzujú. Úrody je menej a spotrebitelia si musia za ovocie priplatiť.

O tom, ako bude vyzerať úroda, sa začína rozhodovať už v zime. Mierne zimy totiž spôsobujú, že stromy nespia dobre – rýchlo sa prebúdzajú a na jar neodolávajú mrazom.
Po slabej zime prišlo sucho, ktoré bolo v niektorých regiónoch extrémne. Pri suchej pôde a nízkej relatívnej vlhkosti sa zemský povrch ľahšie vychladzuje, čo sa podpisuje aj pod silnejšie mrazy. Pre ovocinárov pritom nie sú problémom iba záporné teploty, ale aj teploty pod štyrmi stupňami Celzia.
Náklady na záchranu
Podľa prezidenta Ovocinárskej únie SR Mariána Vargu ovocinári na ochranu tohtoročnej úrody proti mrazom celkovo vynaložili približne 1,9 milióna eur.