Vyberajú si ich prominentní šéfkuchári a z medzinárodných súťaží nosia ocenenia. Slovenským kontrolórom to nestačilo a tzv. naturálne vína sťahovali z trhu.
Slovenské vína vo svete zbierajú ceny. Doma ich sťahujú z trhu kontrolóri ČítajteVíno muselo byť podľa slovenskej vyhlášky číre. Naturálne vína však môžu byť z podstaty výrobného procesu zakalené.
Situácia sa však mení a ministerstvo pôdohospodárstva z vyhlášky vymazalo problematickú kolónku.
"Sme naozaj radi, že sa podarilo schváliť podobnú právnu úpravu, akú majú naši kolegovia vinári v iných európskych krajinách. Zaručuje to konkurencieschopnosť slovenských vín vo svete," hovorí Katarína Kuropková zo Slobodného vinárstva zo Zemianskych Sadov pri Seredi.
Ich rizlingy vlani ocenili na medzinárodnej súťaži Prague Wine Trophy. Slovenskí kontrolóri ich stiahli z trhu, vyčítali im oxidatívne tóny a nečíru farbu. Ide o oranžové víno, ktoré slovenská legislatíva nepozná (rozoznáva iba biele, ružové a červené).
Viac požiadaviek, ako bolo treba
Autentické či naturálne vinárstva obhospodarujú vinohrady ekologickým spôsobom. Pri výrobe vína sa vyhýbajú väčšine povolených zásahov, aby zachovali jeho pôvodný charakter.