PEKING. Vzorka mrazených kuracích krídeliek dovezených do juhočínskeho prístavného mesta Šen-čen z Brazílie bola pozitívne testovaná na nový koronavírus, informovala vo štvrtok radnica.
Vyvolalo to obavy, že dodávky kontaminovaných potravín by mohli spôsobiť vypuknutie ďalšej nákazy. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.
Testy na jedle vykonávajú od júna
Miestne centrum na kontrolu a prevenciu chorôb testovalo vzorku odobratú z povrchu kuracích krídeliek v rámci bežných inšpekcií dovozového mäsa a morských plodov, ktoré sa vykonávajú od júna, keď nové ohnisko nákazy novým koronavírusom zistené v Pekingu dali do spojitosti s pekinským farmárskym trhoviskom Sin-fa-ti, najväčším v Číne.

Nové zistenie prišlo deň po tom, ako sa stopy nového koronavírusu našli na obale mrazených kreviet z Ekvádoru. Čína pre obavy z dovezených potravín posilnila kontroly v prístavoch.
Zdravotnícke úrady v Šen-čene vyhľadali a otestovali každého, kto mohol prísť do kontaktu s potenciálne kontaminovanými potravinovými výrobkami, a všetky výsledky testov boli negatívne, napísala radnica v oznámení.
Brazílske veľvyslanectvo v Pekingu zatiaľ nereagovalo na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie. "Je ťažké povedať, v ktorom štádiu sa mrazené kurence infikovali," uviedol predstaviteľ brazílskeho vývozcu mäsa pôsobiaci v Číne.
Čína pozastavila dovoz mäsa
Ústredie na prevenciu a kontrolu epidémií v Šen-čene upozornilo, že ľudia musia dodržiavať preventívne opatrenia, aby sa znížilo riziko nákazy z dovezeného mäsa a morských plodov.
Okrem kontroly všetkých kontajnerov s mäsom a morskými plodmi prichádzajúcich v posledných mesiacoch do veľkých prístavov, Čína od polovice júna pozastavila niektoré dovozy mäsa rôzneho pôvodu vrátane Brazílie.
Prvé ohnisko ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom sa spája s veľkoobchodným trhom s morskými plodmi Chua-nan v stredočínskom meste Wu-chan. Prvé štúdie ukazujú, že nový koronavírus sa pôvodne nachádzal v zvieracích produktoch predávaných na tomto trhovisku.
Vírus môže prežiť aj v mraze
Li Feng-čchin, ktorá vedie mikrobiologické laboratórium v čínskom štátnom stredisku na hodnotenie ohrozenia potravinovej bezpečnosti, povedala v júni novinárom, že nemožno vylúčiť možnosť, že kontaminované mrazené potraviny spôsobia nové infekcie.
Vírusy môžu prežiť až dva roky pri teplotách mínus 20 stupňov Celzia, ale vedci tvrdia, že zatiaľ neexistujú silné dôkazy, že koronavírus sa šíri aj cez mrazené potraviny.