Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky
#FOODPORN

Bol manažérom top reštaurácie v Liverpoole: Michelinská hviezda sa neoplatí

Trizuliak začal umývaním riadu.

(Zdroj: Archív Ľ. T. )

V seriáli #foodporn INDEX predstavuje ľudí, ktorým učaroval gastro biznis a snažia sa ho posunúť na vyšší level.

Článok nájdete aj v októbrovom čísle mesačníka INDEX.Článok nájdete aj v októbrovom čísle mesačníka INDEX. (zdroj: INDEX)

Vyštudovaný právnik, ktorý má slabosť pre včely a podnikanie v gastronómii. Takto by sa dal v skratke definovať Slovák Ľubomír Trizuliak, ktorý pred takmer ôsmimi rokmi odišiel do Veľkej Británie.

Vypracoval sa tam na manažéra najlepšej reštaurácie v Liverpoole. Podnik s názvom Panoramic 34 sa nachádza na luxusnom mieste – vo výške 100 metrov v budove West Tower. Ide o druhú najvyššie položenú reštauráciu na Britských ostrovoch. Prvou je Duck & Waffle v Londýne, ktorá ponúka výhľad z výšky takmer 230 metrov.

Panoramic 34 navštevuje liverpoolska smotánka, futbalisti Premier League i manažéri veľkých korporácií. Šéfovať takejto reštaurácii bola pre právnika, ktorý začínal ako umývač riadu, poriadna škola.

Angličtinu sa naučil zapochodu a na vlastnej koži okúsil prácu v reštaurácii na takmer každej pozícii. Zistil, že sklamanie zákazníkov sa neodpúšťa. Najlepší hráči v gastronómii preto fungujú ako dobre naolejovaný stroj, každý človek je súčasťou skladačky, v ktorej má svoje miesto a kompetencie.

Súvisiaci článok Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie Čítajte 

Na Ľubomírovom originálnom príbehu nič nemení ani fakt, že z Panoramicu 34 teraz odchádza, lebo do najbližšej budúcnosti si nachystal iné výzvy. „Dosiahol som vrchol. Som hladný a chcem sa učiť niečo nové,“ vraví.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Základom tímu je spoločná chémia

Svoje rozprávanie začína Ľubomír podobne, ako to zvyknú robiť jeho kolegovia na Slovensku. Hovorí, že gastronómia je veľmi náročný biznis za veľmi malú maržu: „Ľudia si myslia, že marža je 70-80 percent. Ale v cene je zakalkulované množstvo nákladov, ktoré zákazník nevidí.“

Aj ďalšia myšlienka znie povedome. „Z pozície manažéra je to najmä práca s ľuďmi – so zamestnancami, hosťami či s dodávateľmi. A do toho snaha urobiť šťastnými aj majiteľov, respektíve akcionárov siete reštaurácie,“ vysvetľuje Ľubomír.

Pokiaľ ide o zamestnancov, pri ich výbere podľa neho nejde až tak o ich skúsenosti, ako skôr o ochotu učiť sa a byť dôkladný. Niekedy je neskúsený človek lepším zamestnancom, pretože nie je poznačený zlozvykmi z predošlých džobov, a reštaurácia si ho vyformuje do vlastnej podoby. „Základ fungovania každého tímu je spoločná chémia,“ mieni Ľubomír.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7DFM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7DFM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: #foodporn

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Opustené budovy

Na východe boli gigantom. Padli, keď podnik predali Čechom

Roky sa snaží nájsť nového majiteľa.

Snímka z pekárne Medea z roku 2004.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.
Eseročky musia daňové priznania podať elektronicky, papierové tlačivá daniari už akceptovať nebudú. Živnostníkov online dane čakajú v lete.
Ilustračné foto.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie na nový koronavírus.
Polícia bude naďalej kontrolovať dodržiavanie opatrení.
Opustené budovy

Na východe boli gigantom. Padli, keď podnik predali Čechom

Roky sa snaží nájsť nového majiteľa.

Snímka z pekárne Medea z roku 2004.
Tao Geoghegan Hart a tím Ineos Grenadiers slávi triumf na Giro d'Italia 2020.