Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky
#FOODPORN

Bol manažérom top reštaurácie v Liverpoole: Michelinská hviezda sa neoplatí

Trizuliak začal umývaním riadu.

(Zdroj: Archív Ľ. T. )

V seriáli #foodporn INDEX predstavuje ľudí, ktorým učaroval gastro biznis a snažia sa ho posunúť na vyšší level.

Článok nájdete aj v októbrovom čísle mesačníka INDEX.Článok nájdete aj v októbrovom čísle mesačníka INDEX. (zdroj: INDEX)

Vyštudovaný právnik, ktorý má slabosť pre včely a podnikanie v gastronómii. Takto by sa dal v skratke definovať Slovák Ľubomír Trizuliak, ktorý pred takmer ôsmimi rokmi odišiel do Veľkej Británie.

Vypracoval sa tam na manažéra najlepšej reštaurácie v Liverpoole. Podnik s názvom Panoramic 34 sa nachádza na luxusnom mieste – vo výške 100 metrov v budove West Tower. Ide o druhú najvyššie položenú reštauráciu na Britských ostrovoch. Prvou je Duck & Waffle v Londýne, ktorá ponúka výhľad z výšky takmer 230 metrov.

Panoramic 34 navštevuje liverpoolska smotánka, futbalisti Premier League i manažéri veľkých korporácií. Šéfovať takejto reštaurácii bola pre právnika, ktorý začínal ako umývač riadu, poriadna škola.

Angličtinu sa naučil zapochodu a na vlastnej koži okúsil prácu v reštaurácii na takmer každej pozícii. Zistil, že sklamanie zákazníkov sa neodpúšťa. Najlepší hráči v gastronómii preto fungujú ako dobre naolejovaný stroj, každý človek je súčasťou skladačky, v ktorej má svoje miesto a kompetencie.

Súvisiaci článok Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie Čítajte 

Na Ľubomírovom originálnom príbehu nič nemení ani fakt, že z Panoramicu 34 teraz odchádza, lebo do najbližšej budúcnosti si nachystal iné výzvy. „Dosiahol som vrchol. Som hladný a chcem sa učiť niečo nové,“ vraví.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Základom tímu je spoločná chémia

Svoje rozprávanie začína Ľubomír podobne, ako to zvyknú robiť jeho kolegovia na Slovensku. Hovorí, že gastronómia je veľmi náročný biznis za veľmi malú maržu: „Ľudia si myslia, že marža je 70-80 percent. Ale v cene je zakalkulované množstvo nákladov, ktoré zákazník nevidí.“

Aj ďalšia myšlienka znie povedome. „Z pozície manažéra je to najmä práca s ľuďmi – so zamestnancami, hosťami či s dodávateľmi. A do toho snaha urobiť šťastnými aj majiteľov, respektíve akcionárov siete reštaurácie,“ vysvetľuje Ľubomír.

Pokiaľ ide o zamestnancov, pri ich výbere podľa neho nejde až tak o ich skúsenosti, ako skôr o ochotu učiť sa a byť dôkladný. Niekedy je neskúsený človek lepším zamestnancom, pretože nie je poznačený zlozvykmi z predošlých džobov, a reštaurácia si ho vyformuje do vlastnej podoby. „Základ fungovania každého tímu je spoločná chémia,“ mieni Ľubomír.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7DFM na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7DFM na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Chcete dostať upozornenie na najnovší článok tohto autora?
Objednajte si notifikáciu priamo na váš e-mail.
Odoberať autora na email
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Diplomovka za 600 eur na splátky. Prezentácia na obhajobu grátis.


a 1 ďalší 23 h
Miroslava Kiripolská

Miroslava Kiripolská o vízii a budúcnosti školstva na Slovensku.


20. sep
Ľuboš Lopatka

Lopatka o cenách na tento a budúci rok.


20. sep
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Stanislav Mičev.

Historik hovorí o degradácii odkazu SNP.


4 h
Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Prečo šéf Sme rodina nástojí na silnom Žilinkovi?


9 h
Maďarskí fanúšikovia počas zápasu Maďarsko - Anglicko, kvalifikácia na MS vo futbale 2022.

Pre maďarskú federáciu ide už o druhý trest za sebou.


SITA 6 h
Eskorta odvádza policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Vo väzbe zostávajú aj Krajmer a Mihálik.


TASR 5 h
Skryť Zatvoriť reklamu