SME

Zamestnávateľské zväzy majú odlišný postoj k zmenám pri gastrolístkoch

Od marca si majú zamestnanci vyberať medzi gastrolístkom a príspevkom na stravu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA. Zamestnávateľské zväzy na Slovensku majú odlišný názor na zavedenie finančného príspevku na stravovanie ako konkurencie ku gastrolístkom.

Asociácia zamestnávateľských zväzov (AZZZ) SR s týmto krokom nesúhlasí. Podľa asociácie to významne zvýši byrokraciu spojenú s personálnou agendou vo firmách. Rozšírenie foriem príspevku a zavedenie možnosti voľby zamestnancom nepovažuje asociácia za avizované zjednodušenie podnikania, ale presný opak.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) však zavedenie možnosti voľby medzi gastrolístkami a finančným príspevkom na stravu podporujú.

SkryťVypnúť reklamu

Gastrolístky podľa RÚZ dlhodobo ochudobňujú zamestnancov, zamestnávateľov a poskytovateľov stravovania o poplatky emitentom poukážok a znižujú tak hodnotu stravnej jednotky. Vysoká je aj administratívna záťaž spojená s manipuláciou s gastrolístkami.

AZZZ a RÚZ o tom informovali v tlačovej správe.

Asociácia: V praxi si to vyžiada veľa úprav

"V prípade prijatia novely Zákonníka práce by sa totiž firmy museli nastaviť na štyri formy zabezpečenia príspevku na stravovanie pre svojich zamestnancov. V praxi si to vyžiada nielen úpravu účtovných softvérov, ale aj procesov vo firme," upozorňuje generálny sekretár AZZZ Oto Nevický.

Súvisiaci článok Štát verzus podnikatelia: ktoré opatrenia z kilečka sú top? Čítajte 

V každej firme totiž podľa neho môže vzniknúť situácia, keď si časť zamestnancov vyberie hotovosť, časť platenie finančného príspevku na účet, časť papierové stravné lístky, časť elektronickú formu a niektorí zamestnanci dovoz teplého jedla do firmy.

To, že ministerstvo navrhuje obmedziť možnosť voľby zamestnancom na maximálne raz za dva roky, podľa AZZZ veľmi nepomôže. Firmy totiž prijímajú a prepúšťajú ľudí častejšie.

SkryťVypnúť reklamu

"Reálne to nevyrieši jednorazový obežník raz za dva roky. Zároveň bude musieť zamestnávateľ viesť evidenciu, k akému dátumu si daný zamestnanec naposledy zvolil svoju preferenciu. Aby náhodou zamestnávateľ odmietnutím zmeny preferovanej formy neporušil Zákonník práce a nebol vystavený pokutám,“ tvrdí Nevický.

Systém stravného na Slovensku by sa mal zjednodušovať a odbyrokratizovať. Cestou k tomu môže byť povinná elektronizácia príspevku, teda plošné ukončenie používania papierových stravných lístkov a ich nahradenie kartami, či mobilnými aplikáciami.

"V Belgicku riešili rovnakú dilemu a hotovosť zamietli. Naopak, išli cestou moderných technológií, ktoré znížili byrokraciu na strane zamestnávateľov, ale aj reštaurácií. Zároveň tým zabezpečili účelnosť využitia stravného, na ktoré prispieva zamestnávateľ viac ako polovicu hodnoty,“ dodáva Nevický.

SkryťVypnúť reklamu

Únia je za to, aby mali zamestnanci na výber

Iný názor na zavedenie finančného príspevku na stravovanie má RÚZ.

Gastrolístky predstavujú podľa zamestnávateľskej únie pre zamestnanca len fiktívnu pridanú hodnotu a v skutočnosti dlhodobo ochudobňujú všetky subjekty v reťazci, s výnimkou samotných emitentov, ktorí na nich neprimerane zarábajú.

"Gastrolístky dnes predstavujú zákonom garantovaný biznis pre niekoľko málo emitentov, ktorí každoročne na úkor desiatok tisíc firiem a ich zamestnancov zarábajú desiatky miliónov eur," uviedla RÚZ.

Ako tvrdí, významne na to doplácajú predovšetkým reštaurácie a iní poskytovatelia stravovacích služieb, ktorí musia platiť emitentom provízie často vyššie ako päť percent. RÚZ preto navrhuje, aby provízie emitentov boli zákonom obmedzené do výšky maximálne dvoch percent.

"Súčasný zákon núti zamestnancov a ich zamestnávateľov využívať gastrolístky. Preto presadzujeme zavedenie princípu dobrovoľnosti a možnosti výberu medzi gastrolístkami a peňažným príspevkom na stravu zamestnancov. Možnosť výberu by zostala na zamestnancoch a to buď prostredníctvom rozhodnutia ich zástupcov, ako sú odbory a zamestnanecká rada, alebo sa na forme dohodne väčšina zamestnancov ,“ uviedol viceprezident RÚZ Jozef Špirko.

SkryťVypnúť reklamu

Systém chcú zmeniť od marca

Od začiatku marca budúceho roka dostanú zamestnanci možnosť vybrať si medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie.

Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.

Právo výberu sa má týkať len zamestnancov u zamestnávateľov, ktorí nezabezpečujú stravovanie vo vlastnom alebo zmluvnom stravovacom zariadení.

Zároveň sa majú ponechať výnimky z možnosti voľby tam, kde už doteraz bol uplatňovaný finančný príspevok na stravovanie.

Zamestnávateľ bude podľa rezortu práce povinný upraviť pravidlá, akým spôsobom sa realizuje výber zamestnanca.

"Vzhľadom na rozmanitú veľkosť zamestnávateľov a rozličné podmienky u nich, zákon ponecháva tieto otázky na zamestnávateľov a upravuje len minimálne pravidlá, pričom umožňuje, aby si pre tieto účely vydal vnútorný predpis," uviedol rezort v dôvodovej správe k návrhu novely pracovného kódexu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  2. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  3. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  4. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  7. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  8. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  1. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  2. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  3. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  4. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  5. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 13 929
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 6 043
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 143
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 424
  5. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 991
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 124
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 097
  8. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti 1 895
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jamieson Greer.

Greer chce zastaviť stratu výrobných kapacít.


TASR
Americký prezident Donald Trump.

Americký prezident Powella opakovane kritizoval.


TASR
Elektráreň Jaslovské Bohunice.

Závod je navrhnutý ako modulárne zariadenie.


TASR
Lars Klingbeil

Trump pohrozil EÚ clom vo výške 30 percent od augusta.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 560
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 404
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 126
  4. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 354
  5. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 250
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 051
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 556
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 4 537
  1. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  2. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  3. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  4. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  5. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  6. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  7. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  8. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
SkryťZatvoriť reklamu