Štvrtok, 9. december, 2021 | Meniny má IzabelaKrížovkyKrížovky

Darovať čerstvé potraviny? Na Slovensku je to problém

Rozhovor o plytvaní s potravinami

Štát boj proti plytvaniu s potravinami nepodporuje.Štát boj proti plytvaniu s potravinami nepodporuje. (Zdroj: Marko Erd)

Ak začne hniť jedno jabĺčko v balení, obchodný reťazec vyhodí pravdepodobne celé vrecúško. Hygienické normy sú u nás prísne, pravidlá darovania nejasné. O osude potravín, ktoré sa nepredajú alebo nezjedia, rozpráva Alexandra Kolarik zo združenia Free Food.

Ako často a kde nakupujete potraviny?

Nakupujem často, dá sa povedať, že takmer každý deň. Najmä pri čerstvých potravinách sa snažím nemať doma veľké zásoby. Urobím si plán, čo by som chcela v týždni variť, a podľa toho sa pripravím. Trvanlivé potraviny nakupujem aj bezobalovo. Inak nakupujem v obchodoch, ktoré mám blízko.

SkryťVypnúť reklamu

Ak chcem teda s potravinami nakladať šetrne a čo najmenej vyhadzovať, odporúča sa vyššia frekvencia nákupov?

Určite, najmä pri čerstvých potravinách, ako sú ovocie, zelenina a pečivo. Tie treba nakupovať podľa potreby, aby sme ich dokázali spotrebovať počas týždňa. Trvanlivé sa dajú nakúpiť do zásoby.

Možno niekoho prekvapí informácia, že väčším producentom potravinového odpadu ako obchodné reťazce alebo reštaurácie a hotely sú domácnosti. Ako je to možné?

Domácností je omnoho viac. Keby jeden človek vyhodil každý týždeň len jednu paradajku, v rámci celého Slovenska by to bolo päť miliónov paradajok.

Navyše obchodné reťazce si uvedomujú, že vyhodené potraviny pre ne znamenajú citeľnú finančnú stratu. Preto majú prepracované manažérske systémy, aby ich vyhadzovali čo najmenej.

SkryťVypnúť reklamu

V domácnosti je to živelnejšie. Podľa prieskumu, ktorý vypracoval Výskumný ústav potravinársky, takmer 80 percent ľudí nemá pocit, že plytvá s potravinami. Hoci v nasledujúcej otázke 60 až 70 percent prizná, že raz do týždňa nejaké potraviny vyhodí.

Čo bráni reštauráciám alebo hotelom, aby nespotrebované hotové jedlo darovali organizáciám, ktorým by to pomohlo?

Reštaurácie a zariadenia verejného stravovania nemôžu darovať potraviny vôbec. Nedovoľujú to hygienické predpisy. Jedlo z reštaurácií aj cateringov sa musí skonzumovať do jednej až troch hodín od uvarenia, potom sa musí vyhodiť. V mnohých krajinách zákon jeho darovanie umožňuje.

Napríklad Holandsko a Dánsko majú systém, ako zachraňovať jedlo z festivalov. U nás je to utópia. Nik sa tým na Slovensku ani nezaoberá, na čo chceme pritlačiť. Kým však prídeme do tohto bodu, sú tu aktuálnejšie kroky.

SkryťVypnúť reklamu

A to sú zrejme potravinové prebytky z obchodných reťazcov. Kde končia?

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  2. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  3. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  4. Hyundai očakáva Generáciu Jeden
  5. Najdôveryhodnejší na Slovensku! Päťnásobný úspech pre Tesco
  6. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  7. Uhlíková stopa výrobku? Vyžiada si ju zákazník aj regulátor
  8. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  9. Zapojte sa do vianočnej súťaže o luxusné ceny
  10. Panta Rhei má najväčšie zásoby, Vianoce bez knihy nehrozia
  1. Nezaočkovaní odmietajú umelú pľúcnu ventiláciu
  2. Vianoce v O2 nekončia, práve naopak, začína Dobroadvent
  3. Slováci si radi vychutnávajú jedlo v spoločnosti blízkych
  4. AAA AUTO zajtra otvorí pobočky s ponukou vyše 5 000 áut
  5. Reinoo chce na Vlčincoch postaviť 750 nových parkovacích miest
  6. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Dôchodkovým fondom UNIQA sa výborne darí aj napriek pandémii
  9. Hyundai očakáva Generáciu Jeden
  10. Developer predstavuje víziu zelenej Petržalky bez áut
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 10 530
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 9 870
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 7 462
  4. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 6 506
  5. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu 6 117
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 364
  7. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 3 656
  8. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 565
  9. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu? 3 001
  10. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom 2 491
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Výboh (vpravo).

Fotka je na fanúšikovskom účte jazdca F1 Charlesa Leclerca.


a 1 ďalší 3 h

Neprehliadnite tiež

Aj v školách patrí medzi top témy otázka získania financií na udržateľné fungovanie.


2 h

Rebríček prináša The Slovak Spectator.


a 1 ďalší 3 h
Konateľ spoločnosti JRK Marián Kobolka

Po roku od zavedenia zberu takmer nič nefunguje, tvrdí Kobolka z JRK.


18 h

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  2. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  3. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  4. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  5. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  6. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  7. Milan Kuruc: Čomu pomohol odporúčaný homeoffice?
  8. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  1. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 090
  2. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 748
  3. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 503
  4. Ján Šeďo: Dnes, po 184 dňoch, som si bol po tretiu včeličku a stretol sa s antivaxerom. 3 458
  5. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 226
  6. Pavel Dvořák: Wuhan by ste mali chcieť navštíviť 3 044
  7. Martin Majzlan: Altyn Arashan - Horúce pramene v nebesiach 3 025
  8. Věra Tepličková: Kapitán je späť. Rozdal úlohy, funkcie a je pripravený 2 742
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Zatvoriť reklamu