Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Darovať čerstvé potraviny? Na Slovensku je to problém

Rozhovor o plytvaní s potravinami

Štát boj proti plytvaniu s potravinami nepodporuje.Štát boj proti plytvaniu s potravinami nepodporuje. (Zdroj: Marko Erd)

Ak začne hniť jedno jabĺčko v balení, obchodný reťazec vyhodí pravdepodobne celé vrecúško. Hygienické normy sú u nás prísne, pravidlá darovania nejasné. O osude potravín, ktoré sa nepredajú alebo nezjedia, rozpráva Alexandra Kolarik zo združenia Free Food.

Ako často a kde nakupujete potraviny?

Nakupujem často, dá sa povedať, že takmer každý deň. Najmä pri čerstvých potravinách sa snažím nemať doma veľké zásoby. Urobím si plán, čo by som chcela v týždni variť, a podľa toho sa pripravím. Trvanlivé potraviny nakupujem aj bezobalovo. Inak nakupujem v obchodoch, ktoré mám blízko.

SkryťVypnúť reklamu

Ak chcem teda s potravinami nakladať šetrne a čo najmenej vyhadzovať, odporúča sa vyššia frekvencia nákupov?

Určite, najmä pri čerstvých potravinách, ako sú ovocie, zelenina a pečivo. Tie treba nakupovať podľa potreby, aby sme ich dokázali spotrebovať počas týždňa. Trvanlivé sa dajú nakúpiť do zásoby.

Možno niekoho prekvapí informácia, že väčším producentom potravinového odpadu ako obchodné reťazce alebo reštaurácie a hotely sú domácnosti. Ako je to možné?

Domácností je omnoho viac. Keby jeden človek vyhodil každý týždeň len jednu paradajku, v rámci celého Slovenska by to bolo päť miliónov paradajok.

Navyše obchodné reťazce si uvedomujú, že vyhodené potraviny pre ne znamenajú citeľnú finančnú stratu. Preto majú prepracované manažérske systémy, aby ich vyhadzovali čo najmenej.

SkryťVypnúť reklamu

V domácnosti je to živelnejšie. Podľa prieskumu, ktorý vypracoval Výskumný ústav potravinársky, takmer 80 percent ľudí nemá pocit, že plytvá s potravinami. Hoci v nasledujúcej otázke 60 až 70 percent prizná, že raz do týždňa nejaké potraviny vyhodí.

Čo bráni reštauráciám alebo hotelom, aby nespotrebované hotové jedlo darovali organizáciám, ktorým by to pomohlo?

Reštaurácie a zariadenia verejného stravovania nemôžu darovať potraviny vôbec. Nedovoľujú to hygienické predpisy. Jedlo z reštaurácií aj cateringov sa musí skonzumovať do jednej až troch hodín od uvarenia, potom sa musí vyhodiť. V mnohých krajinách zákon jeho darovanie umožňuje.

Napríklad Holandsko a Dánsko majú systém, ako zachraňovať jedlo z festivalov. U nás je to utópia. Nik sa tým na Slovensku ani nezaoberá, na čo chceme pritlačiť. Kým však prídeme do tohto bodu, sú tu aktuálnejšie kroky.

SkryťVypnúť reklamu

A to sú zrejme potravinové prebytky z obchodných reťazcov. Kde končia?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7EQJ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7EQJ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 650
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 410
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 359
  4. Aká je chémia vôní 11 092
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 332
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 773
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 690
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 250
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 724
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 863
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Polícia zadržala a obvinila šéfa Penty Haščáka

V Digital parku zasahovali desiatky policajtov.

Jaroslav Haščák v sprievode kukláčov pred Digital parkom.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Haščák sa Gorily nezbavil, dnes už to potvrdzuje aj NAKA

Bolo by skôr prekvapivé, ak by Božie mlyny nezachytili Pentu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Richard Sulík (SaS).
Zadržaný Jaroslav Haščák.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Haščák sa Gorily nezbavil, dnes už to potvrdzuje aj NAKA

Bolo by skôr prekvapivé, ak by Božie mlyny nezachytili Pentu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Sky Park (uprostred) a národná kultúrna pamiatka Jurkovičova tepláreň (vľavo dole) pri pohľade z novostavby projektu Nivy Tower.

Ako podniká Penta: S Privatbankou bol spojený aj Kočner

S Privatbankou bol spojený aj Marian Kočner.

Advokátska kancelária Škubla & Partneri radila investičnej skupine Pente pri spojení Sberbank a Prima banky.
Reklama na Národnú bločkovú lotériu so speváčkou Evou Mázikovou