BRATISLAVA. Katastrofálna situácia v gastronómii spôsobená zatvorenými hotelmi a reštauráciami sa už začína odrážať aj v dodávateľskom reťazci.
Aktuálne na značnú dávku neistoty poukazujú veľkí výrobcovia piva. I keď avizujú výpadky v tržbách, k racionalizačným opatreniam v oblasti zamestnanosti sa stavajú zatiaľ rezervovane. S prepúšťaním zamestnancov sú pivári i napriek požiadavkám ich zahraničných matiek opatrní.
Informoval o tom vo štvrtok webový portál NášVidiek.sk na základe výpovedí dvoch najväčších slovenských pivovarov, Heinekenu Slovensko z Hurbanova a Plzeňského Prazdroja Slovensko z Veľkého Šariša.
Portál NášVidiek ďalej uviedol, že koronakríza znížila predaj čapovaného piva aj výber daní, Slováci to však kompenzovali plechovkami. Napriek tomu Holanďania vlastniaci u nás hurbanovský pivovar pristúpili pre pandémiu k organizačným zmenám, ktoré sa dotkli malého počtu zamestnancov.
Ani Šarišský pivovar sa pre neisté podmienky a zdecimovaný trh nevyhol núteným úsporám. Optimalizoval a presúval nevyčerpané marketingové náklady.
Oba naše najväčšie pivovary sa aktuálne snažia udržať najmä výrobu. Uisťujú, že produkciu piva majú pod kontrolou. Pre krízu v gastro sektore prešli k stáčaniu pív takmer výlučne do fliaš a plechoviek. Fungovanie svojich výrobných liniek neobmedzili.
Všetko o koronavíruse a ochorení COVID-19

- Sledujte priebeh pandémie koronavírusu minútu po minúte
- Covid Automat: Tabuľka s aktuálnymi opatreniami a zákazmi
- Všetko o očkovaní vakcínou proti Covid-19 na Slovensku
- Vývoj počtu nakazených a mapa šírenia koronavírusu na Slovensku
- Ako postupovať, ak ste sa mohli nakaziť?