Nákup potravín sa predraží, zákazníci si priplatia minimálne za pečivo a vajíčka. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov hovorí o možnom zdražovaní pečiva od marca, podľa jeho prepočtov o sedem až desať percent.

Zväz tvrdí, že pekárom chýba pomoc štátu, pričom musia znášať náklady súvisiace s protipandemickými opatreniami a do cenotvorby vstupujú aj vysoké ceny potravinárskej pšenice. „Ide doslova o prežitie slovenského pekárstva v krajine. Neostáva nám už nič iné, ako zvýšiť ceny výrobkov,“ urguje šéf zväzu pekárov Milan Lapšanský.
Ťažké časy čakajú aj hydinárov, ktorí opakovane hovoria o nutnosti zvýšiť ceny vajíčok i mäsa. Aktuálne stojí balenie desiatich vajíčok 1,47 eura.
„Medziročne ich cena vzrástla takmer o šesť percent,“ vyratúva ekonomická analytička FinGo.sk Lenka Buchláková s tým, že ceny aj v budúcnosti pôjdu mierne nahor. Tlačí na ne vtáčia chrípka, ktorá sa objavila vo viacerých európskych krajinách, najmä v Poľsku.
Naopak, zvyšovanie cien môže aspoň čiastočne stlmiť akciové obdobie pred Veľkou nocou.
Chcú pomoc štátu, inak budú zdražovať
Podľa Lapšanského budú pekári musieť otvárať dodávateľské zmluvy s obchodnými reťazcami a žiadať o zvýšenie odbytových cien. Kľúčovú úlohu potom zohrajú obchodníci, od ktorých záleží, či odbytové ceny pekárov premietnu aj do konečnej ceny pre spotrebiteľov.