BRATISLAVA 19. júna (SITA) - Slovenskí producenti už môžu exportovať bravčové a diviačie mäso do Švajčiarska. O zaradení SR do zoznamu krajín, ktoré môžu exportovať menované produkty do tejto krajiny, rozhodol švajčiarsky Federálny veterinárny úrad (FVÚ). Tlačovú agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva SR Katarína Czajliková.
Ako ďalej K. Czajliková uviedla povolenie vývozu je výsledkom rokovaní medzi Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS) a FVÚ, ktoré prebiehali od začiatku tohto roku. ŠVPS iniciovala rokovania o zaradení SR na zoznam dovozcov bravčového mäsa a mäsa diviačej zveri po tom, ako niektoré slovenské podnikateľské subjekty avizovali záujem o export do tejto krajiny. ŠVPS na požiadavku švajčiarskej veterinárnej autority predložila informácie o systéme kontrol schválených prevádzok, ako aj o výskyte klasického moru ošípaných (KMO) v chovoch domácich ošípaných a diviačej zveri v SR vrátane plánu eradikácie tohto ochorenia.
Zaradenie SR medzi krajiny s povolením na vývoz bravčového mäsa do Švajčiarskej získalo Slovensko napriek tomu, že v priebehu uplynulých dvoch rokov sa na slovenskom území vyskytoval KMO. Ak by Slovensko krízu pri výskyte tejto choroby nezvládlo, hrozil slovenským producentom zákaz vývozu ošípaných a bravčového mäsa nielen do tretích krajín, ale aj do samotnej Európskej únie. Plán eradikácie KMO na Slovensku však ohodnotila ako efektívny aj Európska komisia.