Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Neviete, čo piť? Skúsený someliér predstaví štyri pozoruhodné slovenské vína

Odborník vyvracia mýty o víne.

Someliér Rastislav Šuták nedá dopustiť na račiansku frankovku.Someliér Rastislav Šuták nedá dopustiť na račiansku frankovku. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

Hoci má Slovensko len 8500 kultivovaných hektárov vinohradov, vinohradníci na nich vedia dorobiť pozoruhodné vína. Pre vysoké vstupné náklady však len veľmi pomaly prechádzajú na ekologickejšie pestovanie hrozna.

„Kvalita vína odzrkadľuje kvalitu samotného vinohradu,“ tvrdí skúsený someliér RASTISLAV ŠUTÁK.

Začneme osobnou otázkou. Prekonali ste covid-19?

V rodine sme mali pozitívneho človeka, ale či som ho prekonal ja, to neviem, pretože som necítil žiadne príznaky a test na protilátky som si nedal robiť.

SkryťVypnúť reklamu

Otázka zaznela preto, lebo jedným z príznakov je strata čuchu a chuti, čo by someliérovi výrazne skomplikovalo vykonávanie jeho profesie.

Rozumiem. Ak by sa mi niečo také prihodilo, musel by som si hľadať novú prácu, pretože ako someliér by som bol bez týchto zmyslov odpísaný. Poznám kolegov, ktorí mali covid a prišli o chuť aj čuch, ale po pár dňoch sa im vrátili, takže môžu ďalej normálne fungovať.

Ako zasiahla pandémia do života vinárov a biznisu s vínom?

Veľmi. Takmer všetko sa zmenilo. Vnímanie vína sa presunulo z osobnej roviny na internet. Ľudia boli nútení nakupovať víno online.

Víno je špecifický produkt, ktorý sa bude len veľmi ťažko predávať ako hmoždinka alebo tovar, ktorého parametre si nájdete na webe a podľa toho si vyberiete, čo vám vyhovuje. To sa pri víne nedá, chýba tam osobný prístup, možnosť degustácie a podobne.

SkryťVypnúť reklamu

Ale ľudia si zároveň začali viac vážiť víno. Začali o ňom viac premýšľať a keďže mali viac času, mali možnosť ochutnať aj drahšie vína, ktoré potrebujú viac pozornosti. Na druhej strane, veľa ľudí prešlo na tvrdý alkohol.

Ako ovplyvnila koronakríza vína z ročníka 2020?

Z pohľadu slovenských vín, nebol ročník 2020 dobrý. Zásoby v niektorých vinárstvach zostali väčšie ako po minulé roky. Vinárstva, ktoré nemali problém s odbytom, ho teraz výrazne pocítili. Možno nemajú existenčný problém, ale určite sa pandemický rok prejavil negatívne.

Na druhej strane sú však vína z tohto ročníka ľahšie a jednoduchšie, takže sa možno rýchlejšie vypijú. Azda aj pod vplyvom uvoľnenia opatrení si ľudia oveľa spontánnejšie otvoria jednu či dve fľaše takéhoto vína.

SkryťVypnúť reklamu

Čo môžu vinárstva urobiť s plnými skladmi a sudmi pred novou sezónou?

Keďže budú potrebovať voľné kapacity pre ročník 2021, pravdepodobne ich výrazne pod cenu predajú v obchodnej sieti. V niektorých krajinách prebytky destilujú. Na Slovensku takáto prax nie je.

Spomenuli ste obchodnú sieť. Akú ponuku vín nájde spotrebiteľ v regáloch supermarketov?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C82G2 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M82G2 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  4. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  6. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  2. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  3. Keď ekológia spája
  4. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  5. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  6. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  10. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 820
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 563
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 589
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 086
  5. Od Česka až po Jadran 3 974
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 713
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 152
  8. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 021
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 844
  10. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 213
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Do kaviarne Towers nevidno.

Obvinenie opisuje manipulácie, ale nie systém, o ktorom hovorí Fico.


11 h
Zuzana Rehák Štefečeková na LOH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu.


Sportnet a 1 ďalší 8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Za kyberšikanu hrozí až šesť rokov.


a 1 ďalší 9 h

Neprehliadnite tiež

Zakladatelia firmy Boataround Pavel Přibiš a Jana Escher

Boataround má v ponuke 16-tisíc lodí.


1. júl
Developer Peter Valach.

Majetky VAV investu boli rozsiahle.


25. júl
Pestovanie paradajok na farme Oremus.

Pestovatelia sa púšťajú do nových projektov.


23. júl
Pestovanie paradajok na farme Oremus.

Pestovatelia sa púšťajú do nových projektov.


23. júl