Hoci má Slovensko len 8500 kultivovaných hektárov vinohradov, vinohradníci na nich vedia dorobiť pozoruhodné vína. Pre vysoké vstupné náklady však len veľmi pomaly prechádzajú na ekologickejšie pestovanie hrozna.
„Kvalita vína odzrkadľuje kvalitu samotného vinohradu,“ tvrdí skúsený someliér RASTISLAV ŠUTÁK.
Začneme osobnou otázkou. Prekonali ste covid-19?
V rodine sme mali pozitívneho človeka, ale či som ho prekonal ja, to neviem, pretože som necítil žiadne príznaky a test na protilátky som si nedal robiť.
Otázka zaznela preto, lebo jedným z príznakov je strata čuchu a chuti, čo by someliérovi výrazne skomplikovalo vykonávanie jeho profesie.
Rozumiem. Ak by sa mi niečo také prihodilo, musel by som si hľadať novú prácu, pretože ako someliér by som bol bez týchto zmyslov odpísaný. Poznám kolegov, ktorí mali covid a prišli o chuť aj čuch, ale po pár dňoch sa im vrátili, takže môžu ďalej normálne fungovať.
Rastislav Šuták
- Someliér spoločnosti Corner & Co (WinePlanet)
- Viceprezident Asociácie somelierov Slovenska
- Lektor vzdelávacej platformy ASSR
- Trojnásobný štvrťfinalista majstrovstiev sveta a Európy someliérov
- Má 20-ročné skúsenosti z práce v gastronómii.
Ako zasiahla pandémia do života vinárov a biznisu s vínom?
Veľmi. Takmer všetko sa zmenilo. Vnímanie vína sa presunulo z osobnej roviny na internet. Ľudia boli nútení nakupovať víno online.
Víno je špecifický produkt, ktorý sa bude len veľmi ťažko predávať ako hmoždinka alebo tovar, ktorého parametre si nájdete na webe a podľa toho si vyberiete, čo vám vyhovuje. To sa pri víne nedá, chýba tam osobný prístup, možnosť degustácie a podobne.
Ale ľudia si zároveň začali viac vážiť víno. Začali o ňom viac premýšľať a keďže mali viac času, mali možnosť ochutnať aj drahšie vína, ktoré potrebujú viac pozornosti. Na druhej strane, veľa ľudí prešlo na tvrdý alkohol.
Ako ovplyvnila koronakríza vína z ročníka 2020?
Z pohľadu slovenských vín, nebol ročník 2020 dobrý. Zásoby v niektorých vinárstvach zostali väčšie ako po minulé roky. Vinárstva, ktoré nemali problém s odbytom, ho teraz výrazne pocítili. Možno nemajú existenčný problém, ale určite sa pandemický rok prejavil negatívne.
Na druhej strane sú však vína z tohto ročníka ľahšie a jednoduchšie, takže sa možno rýchlejšie vypijú. Azda aj pod vplyvom uvoľnenia opatrení si ľudia oveľa spontánnejšie otvoria jednu či dve fľaše takéhoto vína.
Čo môžu vinárstva urobiť s plnými skladmi a sudmi pred novou sezónou?
Keďže budú potrebovať voľné kapacity pre ročník 2021, pravdepodobne ich výrazne pod cenu predajú v obchodnej sieti. V niektorých krajinách prebytky destilujú. Na Slovensku takáto prax nie je.
Spomenuli ste obchodnú sieť. Akú ponuku vín nájde spotrebiteľ v regáloch supermarketov?