SME
Utorok, 29. november, 2022 | Meniny má Vratko

Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? Môže byť zdravšia ako menučko

Z čoho sa vyrábajú balené bagety?

(Zdroj: Grotto)

Podnikať s balenými bagetami pred 20 rokmi a dnes sú dva odlišné svety. Kým kedysi bolo treba trh učiť novým chutiam, dnes si ich už pýta aj sám. V spoločnosti Grotto preto začali spolupracovať so šéfkuchárom Michalom Kordošom a prednedávnom začali vyrábať aj vegánske sendviče a vegetariánske bagety. Jedny s produktmi Lunter, druhé od Garden Gourmet. Ako sa zmenilo ich podnikanie a aké chute slovenský jazyk neprijal? Odpovedá Dana Vágnerová, generálna riaditeľka Grotto.

Keď ste v roku 1997 začali s výrobou obložených bagiet, bol o ne záujem?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spočiatku nie. Trvalo rok, kým si na to ľudia zvykli a začali ich vyhľadávať. Začínali sme v malom priestore päť krát päť metrov a vyrábali sme 100 bagiet denne. Začiatok nebol jednoduchý, pretože sme boli prví na trhu, kto ponúkal balené bagety so zárukou päť až sedem dní.

Ako sa odvtedy zmenilo podnikanie s hotovými jedlami?

Trh sa rozšíril a spotrebitelia začali byť náročnejší. Pomáha tomu aj neustále sa zvyšujúce zaneprázdnenie ľudí, vďaka čomu stúpa dopyt po rýchlom občerstvení.

Ktorý z produktov máte vo svojom portfóliu najdlhšie?

Debrecínska a šunková bageta vydržali od roku 1997 a dodnes sme im nezmenili receptúry. Jedinou zmenou je len to, že sme vylepšili druh šunky a namiesto 70-percentnej používame šunku s podielom mäsa 92 percent. Inak zostalo rovnaké všetko vrátane dresingu, jarnej cibuľky či pečiva.

Je náročné zlepšovať overené a obľúbené produkty, ak ich prípadnou zmenou nechcete ohroziť?

Určite áno, je to tak. Trh je zvyknutý na určité chute, s ktorými nechceme a nemôžeme robiť nič. Výrobky meníme len tak, že zvýšime ich kvalitu. To si nakoniec vyžaduje aj samotný trh.

Ako veľmi vás ovplyvňuje, že zákazník má vďaka cestovaniu lepší prehľad?

Je to cítiť, preto neustále reagujeme na požiadavky trhu a robíme to stále častejšie. Naposledy sme vyvinuli celý rad rastlinných výrobkov, ktoré sa vyrábajú z čerstvých surovín. V oblasti rýchleho občerstvenia to na slovenskom trhu nemá nikto.

Je teda zákazník náročnejší ako pred 20 rokmi?

Určite áno. Aj preto tlačíme na to, aby sa kvalita naďalej zvyšovala a stále viac kontrolujeme aj suroviny, ktoré k nám prichádzajú. Okrem toho skracujeme dobu, ktorú u nás jednotlivé suroviny strávia. Chceme ich čo najrýchlejšie dostať k zákazníkovi.

Dokážete garantovať, že výrobky nebudú chutiť inak dnes a inak o pol roka a zároveň, že ich rovnaké vyrobí každý zamestnanec?

Áno. Máme výstupné kontroly aj kvalitatívnych manažérov, ktorí sa dennodenne venujú degustovaniu, kontrolovaniu chodu výroby a všetko monitorujú. Taktiež dávame suroviny do laboratórií, aby sme si overili, či majú rovnakú kvalitu a zloženie. Takto kontrolujeme aj hotové výrobky.

Vyrábate si niektoré suroviny aj sami alebo všetko odoberáte?

Všetko odoberáme s tým, že výrobky skladáme a plníme u nás.

Podľa čoho si vyberáte dodávateľov?

V prvom rade sledujeme kvalitu výrobku, ktorý najskôr prejde testovaním. Ak sa mu to podarí, pri každej surovine potom overujeme, či zvládne minimálne sedemdňovú trvanlivosť. Máme prevažne slovenských dodávateľov, ale spolupracujeme aj so zahraničnými.

Ako vyzerá vývoj nových produktov? Robíte si aj prieskum trhu alebo menšiu testovaciu vzorku zákazníkov, s ktorými vylaďujete chute, pomery, zloženie?

Na mesačnej báze robíme vlastné prieskumy trhu a pravidelne ich vyhodnocujeme. V druhom bode prichádza na rad náš šéfkuchár Michal Kordoš, ktorý potom chute ladí podľa výsledkov ankiet, prispôsobuje receptúry, kvalitu surovín aj zloženie. Následne sa musí urobiť degustácia a na záver mikrobiologické testovanie v laboratóriu. Celý proces zaberá minimálne jeden a pol mesiaca.

Ako je naladený trh v súčasnosti? Čo nové si pýta?

Najviac sa objavoval záujem o rastlinné produkty. Preto sme začali robiť rastlinné sendviče Sunshine Vege, v ktorých je tofu od spoločnosti Lunter. Máme ich tri, teda hummus, praženica a bolonský a sú bezmäsité a pripravované z čerstvých surovín. Podobné produkty zatiaľ nemá nikto iný, preto sú na trhu nové a jedinečné.

Pýta si trh aj nejaké tradičné chute, niečo, čo zostáva nemenné?

Áno, veľmi výrazne. Na Slovensku dominujú výrobky ako šunková a debrecínska bageta. Je to klasika, ktorá zostáva nemenná od roku 1997. Čo sa týka samotných chutí, predovšetkým musia byť vyvážené. Veľmi záleží aj na tom, či si chcete dať produkt na raňajky, na obed alebo večeru. Nedávno sme napríklad vyvinuli sladký croissant, čo doteraz nerobil nikto. Ľudia sú rôznorodí a naše výrobky sa tomu prispôsobujú. Dokonca u nás už nájdete aj výrobky, ktoré sa čiastočne vyrovnajú obedovému menu.

Existujú aj také jedlá alebo kombinácie chutí, ktoré zákazníci neprijali a pre nedostatočný záujem ste ich museli prestať vyrábať?

Nespomínam si na taký výrobok. V Grotto pracujem cez desať rokov a nepamätám si, že by sme nejaký výrobok museli stiahnuť z trhu. Veľmi nám v tom pomáhajú ankety a viaceré školy v okolí, kam dávame testovať výrobky a máme od nich spätnú väzbu. Pri vývoji teda dávame veľa degustovať a skladáme názory dokopy. Vývoj robíme neustále a šéfkuchár nám každý týždeň predstavuje nové výrobky, z ktorých sa ujmú len niektoré. Keď nám spätná väzba povie, že by o to nebol dostatočný záujem, tak do toho nejdeme.

Nedávno ste podľa šéfkuchára Michala Kordoša začali vyrábať aj vegánske sendviče, čo ste už naznačili. Aký je záujem o ne?

Veľmi dobrý. Navyše sme okrem sendvičov Sunshine Vege začali vyrábať aj vegetariánske bagety s produktmi Garden Gourmet. Veríme, že po týchto výrobkoch občas siahnu aj tí, ktorí majú najradšej debrecínsku alebo šunkovú bagetu. Nechceme stáť na dvoch výrobkoch, chceme ponúknuť zákazníkom aj možnosť zmeny.

O koľko sa rozšírilo vaše portfólio vďaka rastlinným výrobkom?

Presné číslo sa nedá povedať, ale na trhu sa rozšírili pomerne rýchlo. Nachádzajú sa na viacerých čerpacích staniciach aj v množstve potravinových sietí.

Zvažovali ste niekedy otvorenie aj vlastného bistra či kamennej prevádzky alebo ste sa vždy sústredili len na balené výrobky?

Toto sme nezvažovali. Ideme cestou rýchloobrátkového tovaru s trvanlivosťou do jedného týždňa. V tom sa cítime byť najsilnejšími.

Aké máte ďalšie plány?

Chceme naďalej rozširovať portfólio, investovať do technológií a modernizovať výrobu. Trh je tak rôznorodý, že chceme vyjsť v ústrety čo najväčšiemu počtu ľudí. Našou najväčšou víziou je teda nezaspať.

Čo znamená vo vašom prípade modernizovať výrobu?

Aj kvalitatívne veci v oblasti ingrediencií, aj lepšie zariadenia na krájanie, balenie a podobne. Všetko sú to možnosti a výzvy, kam sa môžeme posúvať, aby bol výrobok kvalitnejší.

Máte v pláne rozširovať aj zastúpenie na trhu?

Áno, ale skôr by sme chceli posilňovať zahraničný trh, pretože na Slovensku sme už skoro všade.

Budete kvôli zahraničnému trhu meniť aj zloženie produktov alebo stačí preložiť slovenčinu do cudzieho jazyka?

Je to diskutabilné, pretože najskôr si robíme vzorky a zisťujeme, či im vyhovujú naše chute. Vieme ich meniť aj prispôsobiť danému trhu. Najviac sa pozeráme po Rakúsku, Česku, Poľsku a Maďarsku.

Tento článok vám prináša Grotto.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (29. 11. 2022)
USD 1.046
AUD 1.563
CZK 24.348
JPY 144.900
CAD 1.406
GBP 0.866
HUF 408.870
PLN 4.694
CHF 0.987
SEK 10.897

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Inzercia - Tlačové správy

  1. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  2. Malý Cambridge: Aká je idea Trnavskej univerzity
  3. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  4. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  5. Počúvaj hlas svojho srdca a študuj, čo ťa baví...
  6. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  7. Fakulta s urýchľovačom či observatóriom? U nás možné
  8. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  1. Prvotriedne služby, nikoho iného by sme už nebrali
  2. Posledné voľné byty z úrody Jabloní. Nenechajte si ich ujsť.
  3. Prejdite na zelený benzín, pomoc životnému prostrediu sa ráta!
  4. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  5. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  6. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
  7. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  8. Statute of limitations in consumer relations
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 28 041
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 8 591
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 880
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 701
  5. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 664
  6. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 438
  7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 044
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 867

Blogy SME

  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  2. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  3. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  4. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  5. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  6. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  7. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy: Jedlo zo vzduchu
  8. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 53 438
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 616
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 113
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 353
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 165
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 996
  7. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 3 925
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 710
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister práce Milan Krajniak, minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger.

Menšinová vláda nepresvedčila dosť poslancov, istotu, že rozpočet prejde, nemá.


9 h
Ilustračné foto.

Banka odporúča, aby si ľudia monitorovali finančnú situáciu a rozpočty.


12 h
Peter Tkačenko

Keď SaS pomáha vláde existovať, nesie za ňu zodpovednosť rovnako ako ĽSNS.


12 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Čo znamená, že sa štát dohodol s lekármi?


a 2 ďalší 5 h

Blogy SME

  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  2. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  3. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  4. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  5. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  6. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  7. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy: Jedlo zo vzduchu
  8. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 53 438
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 616
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 113
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 353
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 165
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 996
  7. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 3 925
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 710
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťZatvoriť reklamu