Spotreba piva a radlerov v slovenských krčmách a reštauráciách v pandemickom minulom roku klesla medziročne o 35 percent. Od predaja piva v gastro prevádzkach, ktoré boli vlani zatvorené 19 týždňov, sú pritom slovenské pivovary bytostne závislé.
Prakticky všetkým, až na pár výnimiek, rekordne klesli tržby. Trpel každý. Rozdiel bol len v tom, do akej miery. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu hovorí o medziročnom poklese tržieb pivovarov o viac ako osem percent.
INDEX osloviť menšie i väčšie pivovary s otázkou, ako z biznisového pohľadu vidia tento rok. Niektoré už neslávny rok nechceli komentovať, iné otvorene priznávajú, že pandémia im ukázala novú cestu v podnikaní.
Hellstork: Naučili sme sa podnikať
Jedným z pozitívnych príkladov je remeselný pivovar Hellstork zo Senice, za ktorým stoja Daniel Obcovič a Peter Holčík. V priebehu uplynulých rokov si vybudovali vernú klientelu a imidž experimentátora pivných chutí.

Peter Holčík hovorí, že pandémia sa ich v zásade veľmi nedotkla. Hellstork je malý pivovar rodinného typu, ktorý varí mesačne od osem- do desaťtisíc litrov piva a v Senici ho čapujú aj v Hellstork Bare.