BRATISLAVA. Vinársky ročník 2021 by mal byť excelentný, jeden z najlepších za desaťročie. Uviedla to výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
"Môžem za vinohradníctvo povedať, že očakávame excelentnú úrodu, čo sa týka kvality. Už dnes si myslíme, že to bude jeden z najlepších ročníkov za posledných desať rokov, čo sa týka kvality bieleho vína," priblížila.
Pomohlo počasie
V tomto roku pestovateľom viniča podľa nej veľmi pomohlo počasie. "Neskorší nástup (rastu) počas jari nás uchránil pred jarnými mrazmi, zatiaľ čo Francúzsko, Taliansko, Španielsko hlásia pokles úrody o 30 percent práve v dôsledku jarných mrazov, nám sa tieto vyhli," vysvetlila.

"Teplé leto spôsobilo, že sme neskorší nástup trochu dohnali. Máme vysokú cukornatosť – presne to, čo pri hrozne potrebujeme. A chladné noci spôsobili, že nám zostávajú (v hrozne) kyseliny. Preto hovoríme o excelentnom ročníku. Budeme dúfať v takúto prekrásnu jeseň, keby ešte vydržala aspoň do novembra, aby sme posun (zberu) vedeli zvládnuť a mohli o excelentnej úrode hovoriť aj pre červené odrody, u ktorých očakávame, že budú takisto zaujímavé," zdôraznila riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
Vinohradníkov a vinárov však podľa nej trápi spracovanie hrozna.
"Očakávame excelentný ročník, ale u vinárov sú bohužiaľ nepredané zásoby vína z minulého a predminulého roku z dôvodu pandémie vo výške 20 až 30 percent. Vinári nemajú spracovateľské kapacity na to, aby dokázali celú úrodu spracovať," poznamenala.
Poukazujú na dampované ceny
Kaňuchová Pátková upozornila, že v poslednom období jediným obchodným kanálom sa stali obchodné reťazce, ktoré vo veľkom dovážajú vína za "dampované ceny".
“Môžem za vinohradníctvo povedať, že očakávame excelentnú úrodu, čo sa týka kvality.
„
"Dnes sa nákup vína od zahraničných subjektov blíži jednému euru (za liter, pozn. TASR). Pre nás sú to neúmerne nízke ceny, pretože u nás len náklady na vypestovanie jedného kilogramu hrozna dosahujú 40 až 50 centov. To v tom ešte nemáme spracovanie hrozna na víno, cenu fľaše, etikety a korku. Z tohto pohľadu je pred nami veľmi veľká výzva, aby sme úrodu dokázali spracovať,“ uviedla Kaňuchová Pátková.
Doplnila, že vinohradníci okrem spomínaných problémov naďalej čelia problémom s nedostatkom zamestnancov, s nevyrovnanými vzťahmi na pozemkoch vinohradov, ako aj s nedostatočnými dotáciami na hektár vinohradu.
"Hektár vinohradu sa v priamych platbách podporuje rovnakou sumou ako hektár vysiatej pšenice, pričom náklady na obrábanie vinohradu sú ďaleko, ďaleko vyššie," dodala.