Výborné víno, rozmanité odrody syrov, čierne a biele hľuzovky, kvalitné prosciutto a soľ, ktorá sa v močariskách na jadranskom pobreží ťaží tradičným spôsobom už vyše 700 rokov. Istrijský polostrov je pre domácich Slovincov, Talianov a Chorvátov pre svoju priaznivú klímu a úrodnú pôdu - červenicu - doslova darom.
Mimoriadne sa tam darí olivám. Hornatý terén poskytuje olivovníkom dostatok slnka počas celého roka a veľké teplotné rozdiely medzi letom a zimou si zasa poradia so škodcami.
Jeden z najlepších olivových olejov nielen v Slovinsku, ale aj celosvetovo, na Istrii už takmer tridsať rokov vyrába rodinná firma Lisjak.
"Tento rok sme vyhrali dvanásť zlatých medailí. Ocenili nás v Londýne, Číne, Chorvátsku, Japonsku, ale aj na prestížnych súťažiach v Spojených štátoch," vyratúva majiteľ a šéf podniku Matej Lisjak a z okna prerobenej retro dodávky ukazuje hektáre vlastnoručne nasadených olivovníkov.
Experimenty s ovocím aj s čili
Práca s olivami je súčasťou Matejovej rodiny od začiatku 60. rokov minulého storočia. Hoci skutočne s nimi začali podnikať až o tri dekády neskôr, po rozpade bývalej Juhoslávie. Vtedy už v samostatnom Slovinsku Matejov otec Franko Lisjak postavil prvý profesionálny olivový mlyn v regióne.
Ako spomína Matej, olej sa predával v podstate sám, a tak už pri produkcii päťsto litrov ročne získali prvé spolupráce s lokálnymi podnikateľmi: "Začali sme dodávať do jednej reštaurácie, neskôr do ďalších dvoch a postupne sa pridávali ďalší."