Zostala vám po večeri nedopitá fľaška vína? Ak s ňou naložíte správne, nemusí jej obsah skončiť len vo varení či nebodaj vo výlevke. Víno si možno vychutnať aj o niekoľko dní. V niektorých prípadoch pritom môže byť ešte lepšie ako v prvý deň.
O lyžičke v hrdle fľašky šumivého vína, ktorá zabráni "úniku" bubliniek, už isto každý počul. Ide však len o mýtus. Sviežosť aj bublinky si však možno vychutnať aj niekoľko dní po otvorení fľašky, ak ju neviete alebo nechcete vypiť naraz. "Oxid uhličitý vo fľaši čiastočne zabraňuje rýchlej strate perlenia. Na uzatvorenie fľaše šumivého vína existuje špeciálny uzáver, stopper," priblížila someliérka Denisa Šutáková z Corner & Co a Wineplanet.sk.

Môžete si ho kúpiť vo vínotéke aj cez rôzne e-shopy. Kvalitný uzáver vás nezruinuje. Jeho cenovka sa začína okolo piatich eur, ale nájdete zátky aj za desať či pätnásť eur. Šumivé vína vyrobené klasickou metódou, ako sú sekty, Champagne, Franciacorta a Cava, dokážu podľa slovenskej odborníčky pod stopperom udržať bublinky tri až päť dní. Crémant a Prosecco s nižším perlením najviac jeden až dva dni.
Dlhoročná britská vínna kritička Jancis Robinson nedá na svoj uzáver za štyri libry dopustiť. "Je hodný každej jednej penny. Vďaka nemu zostávajú zvyšky šumivých vín zaujímavé a perlivé, a to dlhšie, ako by som sa odvážila priznať na verejnosti," konštatuje na vlastnej webovej stránke.
Základné pravidlá
Odpoveď na otázku, ako dlho vydrží fľaša otvorená bez toho, aby víno stratilo pôvodnú, prirodzenú chuť a sviežosť záleží od viacerých okolností. Dôležité je, ako ju uskladníte, koľko obsahu v nej zostalo aj o akú odrodu vína ide, vysvetľuje britská kritička.