BRATISLAVA. Na Slovensku aj v tomto roku pretrváva dlhodobý trend poklesu rodiacich vinohradov.
Upozornil na to v utorok Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska s tým, že v roku 1989 bolo na Slovensku 35 000 hektárov rodiacich vinohradov, no na konci roka 2021 je ich výmera odhadom iba na úrovni okolo 7 400 hektárov.
To predstavuje pokles za viac ako tridsať rokov o viac ako 78 %. Tieto čísla cech považuje za alarmujúce a výsledok nezáujmu minulých vlád o slovenské vinohradníctvo.
Vysádzanie bude trvať generácie
Tohtoročná úroda rodiacich vinohradov na Slovensku je podľa cechu na vysokej kvalitatívnej úrovni, čo dokazuje, že Slovensko ani zďaleka nevyužíva svoj plný potenciál.
Správnymi reformami vo vinohradníctve pritom môže začať vinohradníctvo efektívne podporovať turistický ruch a gastrosektror, čo sa štátu vráti v podobe priamych a nepriamych daní.
„Slovenské vinohradníctvo sa nachádza v bode, keď bez zásahu štátu, výraznej podpory agrorezortu a dotácií prídeme do 10-tich rokov do stavu, že slovenské vinohrady budú mať jednu z najmenších rozlôh vo svete. Následná náprava a vysádzanie nových vinohradov bude trvať generácie a vyžadovať si investície v stovkách miliónov eur," povedal kancelár cechu Roman Mács.
Problémom je aj slabá kontrola
Jedno z riešení problému klesajúcej výmery vinohradov, vidí cech v sprísnení kontroly pohybu vína, hlavne dovozov a ich umiestnení na domácom trhu. Cech upozorňuje, že situácia na trhu v roku 2021 s dovozovým vínom a hroznom stále pripomína divoké deväťdesiate roky. Poddimenzované kontrolné orgány, hrajú podľa cechu do karát priekupníkom s cisternovým vínom.
„Upozorňujeme, že dnes je jednoduché doviesť na Slovensko akékoľvek víno nejasného pôvodu, kvality alebo kontroly, či vôbec pochádza z hrozna, prakticky bez akejkoľvek hĺbkovej kontroly. Na dovoz a vývoz vína stačí zjednodušený sprievodný dokument," dodal Mács.
Cech preto vyzýva agrorezort, aby už v rozpočte na rok 2022 zvážil investície do väčšej kontroly monitoringu slovenského hrozna, dovozov vína a jeho umiestnenia na slovenskom trhu.
Zároveň žiada o zavedenie dotácie vo výške 0,23 eura na každý jeden kilogram vypestovaného hrozna zo Slovenska a zavedenie minimálneho poplatku za kontrolu cisternového vína, ktoré prichádza na Slovensko.