Idylický pohľad na vidiecku krajinu, kde sa na poliach pasú šťastné kravy, sa na Slovensku hľadá čoraz ťažšie. Napriek tomu, že politici radi hovoria o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti, zvrátiť nepekný stav produkcie slovenského pôdohospodárstva nebude jednoduché.
"V Komárňanskom okrese sme ostali dvaja, ktorí vyrábame bravčové mäso, a piati, ktorí vyrábame mlieko. Kedysi to boli litre a litre mlieka, ktoré zásobovali obyvateľstvo," spomína predseda predstavenstva Poľnohospodárskeho družstva Sokolce Peter Lelkeš.
Ako pokračuje, nestalo sa tak iba preto, že by farmári nechceli produkovať mlieko, ale preto, že tak boli vytvorené podmienky. Oveľa lákavejším sa pre mnohých stala rastlinná výroba, ktorá so sebou nesie menšie riziko ako živočíšna výroba či špecializovaná rastlinná výroba ovocia a zeleniny.
Peter Lelkeš bol jedným z hostí podujatia SME diskusné fórum, ktoré hľadalo odpoveď na to, ako zvládnuť ozajstnú reformu chlebového odvetvia.