Vinárstvo Natural víno Domin & Kušický je pre znalcov vína známou značkou. Veľkokrtíšania boli jedni z prvých na Slovensku, ktorí sa začali venovať pestovaniu hrozna ekologickou formou a výrobe biovína.
Najmladší člen rodinného podniku hovorí, že ich vína sú o zážitku a príbehu. Vyrába aj vlastné a jedno z nich sa dostalo aj na vínnu kartu michelinskej reštaurácie.
O víne rozpráva zasnene a úprimne. „Ale je trošku iné,“ hovorí DÁVID KUŠICKÝ, keď ponúka na ochutnávku svoj Serotonín.
A neklame. Je trošku iné. Výborné.
S nápadom pestovať hrozno a vyrábať víno udržateľným a ekologickým spôsobom bez pridania akýkoľvek chemických látok a cukrov, prišiel už v 90. rokoch váš starý otec Ján Domin. Prečo sa tento známy vinársky expert rozhodol práve pre biovíno?
Dedo šéfoval družstevným vínnym pivniciam v Neninciach a Čebovciach, kde už pred desiatkami rokov vyrábali odrodové vína. Už vtedy sa zapodieval myšlienkou, že chce robiť vína bez chémie a stabilizátorov a že vinič chce obrábať bez herbicídov a pesticídov. To boli osemdesiate roky a už vtedy dával na etikety vín „vino naturale“.
Keď si to spätne v rodine vyhodnocujeme, tak dedo v tých časoch nebol úplne pochopený zvyškom vinárskej komunity.
Po revolúcii sa mu podarilo založiť si vlastné vinárstvo. V roku 1996 odkúpil vo Veľkom Krtíši budovu aj s vinohradmi Výskumného ústavu vinárskeho a vinohradníckeho. Tie sme nanovo rekultivovali podľa našich preferencií a plánov.
Kde čerpal váš starý otec inšpiráciu?
Ako mladý sa dostal do Francúzska, do oblasti Champagne a doniesol si odtiaľ nesmierne množstvo zážitkov. Často a rád nám rozprával o tom, ako veľa sa tam o vinárstve naučil.
K ekologickému spôsobu pestovania a vyrábania vína ho možno inšpirovala aj skúsenosť, že často, keď sa pred zberom prechádzal v družstevných vinohradoch a ochutnával bobuľky hrozna, vždy mu potom tiekla z ďasien krv. Po čase zistil, že za to môže prechemizované ovocie.
Aj preto obmedzil používanie chémie pri pestovaní. Neskôr, keď už bol na vlastnom, tak ju vylúčil úplne.

Boli investície do bioprocesu vyššie, ako keby ste zakladali klasické vinárstvo a vinohrad?
Určite áno. Čo sa týka vinohradu, tak najnáročnejšia je starostlivosť oň. Je v ňom veľmi veľa ručnej práce. Po rokoch už však máme aj nejaké mechanizmy na odstraňovanie buriny. My ju totiž nestriekame herbicídom.
Na začiatku sme museli absolvovať všetky možné testy – zisťovali, či pôda neobsahuje ťažké kovy. Po všetkých peripetiách sme prvý vinohrad vysadili v roku 1998.
Odkiaľ pochádza hrozno, z ktorého vyrábate vaše vína?