SME

Pekári upozornili na neudržateľné odbytové ceny chleba a pečiva

Pekárom tak nezostáva iné ako znova zvýšiť odbytové ceny a pokryť zvýšené náklady.

(Zdroj: TASR)

BRATISDLAVA. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje, že za posledné dva mesiace náklady na výrobu pečiva, chleba, ale aj koláčov a cestovín stúpli opäť v dvojciferných číslach.

Pekárom tak nezostáva iné ako znova zvýšiť odbytové ceny a pokryť zvýšené náklady.

"Pekári, cukrári i cestovinári zažívajú najturbulentnejšie obdobie v histórii samostatného Slovenska. Žiaľ, pekári nedostali žiadnu pomoc počas pandémie a ani počas vojny. Nedisponujú už žiadnymi rezervami, ktorými by mohli tlmiť rastúce náklady," uviedol predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.

SkryťVypnúť reklamu

"Mrzí nás, že to v konečnom dôsledku v rastúcich cenách vnímajú predovšetkým slovenskí spotrebitelia. Ani štvrť roka od začiatku vojny, ktorá sa začala 24. februára, však nebol agrorezort schopný spraviť pre potravinárov absolútne nič," doplnil Milan Lapšanský.

Za posledné necelé dva mesiace podľa neho vzrástla cena múky zo 420 eur na 550 eur za tonu, čo predstavuje nárast o 31 percent. Ceny olejov, droždia či prípravkov z múky vzrástli o 25 %. Ceny obalového materiálu sú vyššie priemerne o 25 percent.

Logistické náklady, predovšetkým z dôvodu stúpajúcich cien pohonných látok, vzrástli o pätinu. Ak by tieto nárasty pekári, cukrári či cestovinári do cien nepremietli, museli by pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov či dokonca zatváraniu svojich prevádzok.

SkryťVypnúť reklamu

"Každá pekáreň má inú nákladovú štruktúru, ale odbytové ceny chleba, pečiva či koláčov sú jednoducho pri aktuálnom dianí na trhoch neudržateľné. Ak to takto pôjde ďalej naozaj hrozí, že niektoré pekárne budú musieť svoje prevádzky zatvoriť. Pekári majú záujem pracovať, ale v mimoriadnej situácii potrebujú mimoriadnu podporu. Štátu totiž platia dane i odvody neustále. V kritickej situácii preto očakávajú pomoc aj preto, že sektor zamestnáva až tretinu ľudí pracujúcich v potravinárstve a vo všetkých regiónoch Slovenska," dodal Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Slovákov. Zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 447
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 311
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 883
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 788
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 292
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 184
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 978
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 662
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Investori sa opäť obrátili na aktívum známe ako „bezpečný prístav“.


TASR
Minister financií Ladislav Kamenický.

Rezort tvrdí, že ceny v susedných krajinách rastú rýchlejšie.


TASR 6

Spoločnosť prekonala očakávania trhov.


TASR 4
Jozef Božik, predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Božik podľa Migaľa vymenil apolitickosť za vlastnú politickú kariéru v Hlase.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 25 109
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 575
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 137
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 589
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 831
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 515
  7. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 4 795
  8. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 281
  1. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  4. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  5. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  6. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  7. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  8. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
SkryťZatvoriť reklamu