SME

Morca-della ako istota, robot ako inovácia. Tatrakon s receptúrou nešpekuluje

Popradská konzerváreň investovala do novej výrobnej haly.

Spolumajitelia Tatrakonu: Katarína Kacvinská a Juraj Pisarčík, manažérka pre obchod a marketing Ivana Palenčár Kacvinská, manažér výroby Peter Pisarčík.Spolumajitelia Tatrakonu: Katarína Kacvinská a Juraj Pisarčík, manažérka pre obchod a marketing Ivana Palenčár Kacvinská, manažér výroby Peter Pisarčík. (Zdroj: Marko Erd)

Popradský Tatrakon je jediná slovenská konzerváreň, ktorá prežila divoké 90. roky a stále má majiteľov zvnútra firmy, ktorí ju pôvodne sprivatizovali. Hoci Katarína Kacvinská (55-percentný podiel) aj Juraj Pisarčík (45-percentný podiel) sa už z výkonného manažmentu podniku stiahli.

FéliX Business Award (malé logo do článku)

Svoj recept na to, ako fabriku nielen udržať pri živote, ale aj rozvíjať, zhŕňajú do niekoľkých bodov: využívať skúsenosti z praxe a tradičné receptúry, zefektívňovať a inovovať výrobu, nerobiť si megalomanské plány a rásť najmä na domácom trhu.

SkryťVypnúť reklamu

Tatrakon v súčasnosti ovláda 40 percent slovenského trhu s konzervovanými potravinami. Ich najväčší konkurent, česká Hamé so zhruba polovičným podielom, je už v rukách nadnárodnej firmy.

Spoločnosť Tatrakon je nominovaná na ocenenie FéliX Business Award v kategórii Excelentný biznis príbeh.

Vyhlasovatelia FéliX Business Award

Odborný partner

Ikonická omáčka na cestoviny

Najznámejšími produktmi a vlajkovými loďami Tatrakonu sú paštéty Pali, Májka a najmä omáčka Morca-della. "Cestoviny sú na Slovensku populárne, preto je omáčka na ne žiadaná," vysvetľuje Ivana Palenčár Kacvinská. Pali a Májka zasa stoja na tradičnej lojálnej klientele, hovorí sa napríklad, že patria k povinnej výbave každého turistu.

Tatrakon si zakladá na tom, že väčšina surovín na výrobu paštét je slovenského pôvodu. Aj zmesi korenín sú prevažne od domáceho producenta, zvolenskej Mäspomy.

SkryťVypnúť reklamu

Nie všetky inovácie vo výrobe sa na trhu s konzervatívnymi spotrebiteľmi presadili. Sója sa dostala do Morca-delly už za socializmu, lebo bola považovaná za zdravú plodinu a uchytila sa.

"Nátierky sojany sa ešte za socializmu neuchytili, pretože vegetariánske konzervy vtedy konzumenti ešte neocenili. Dnes sú už vegetariánske aj vegánske produkty veľmi dobre predajné," vysvetľuje Ivana Palenčár Kacvinská.

Článok nájdete v septembrovom vydaní časopisu INDEX. Práve v predaji.Článok nájdete v septembrovom vydaní časopisu INDEX. Práve v predaji.

Novinky sa presadzujú ťažko

Ročne popradský podnik vyrobí 25 miliónov konzerv. "Veľký podiel na trhu je v našej brandži kľúčový, lebo bez neho by nás veľké obchodné reťazce nebrali ako rovnocenného partnera," vysvetľuje riaditeľka obchodu a marketingu Tatrakonu Ivana Palenčár Kacvinská.

Podtatranská konzerváreň sa zameriava na paštéty, mäsové konzervy a rôzne konzervované hotové jedlá. Sortiment bol kedysi užší, na prelome milénií obsahoval necelých tridsať výrobkov.

SkryťVypnúť reklamu

Portfólio sa postupne rozšírilo na viac ako 120 druhov produktov. K tradičných mäsovým konzervám pribudli zeleninové nátierky, šaláty, nátierky z rýb, hotové jedlá či cereálie.

Výrobu cereálií však už Tatrakon v tomto roku ukončil pre náročnosť výroby v separátnej prevádzke. Utlmila sa aj výroba rybacích šalátov. "Naši zákazníci sú konzervatívni a novinky neocenili. Takisto bolo ťažké presadiť sa na vysoko konkurenčnom trhu," uznáva šéfka marketingu.

Bez zbytočnej chémie

Katarína Kacvinská pracovala v Tatrakone od konca 60. rokov. Nastúpila do laboratória kvality a cez vedúcu výroby sa prepracovala až na riaditeľku a neskôr aj spolumajiteľku fabriky.

Tvrdenie, že za socializmu boli prísnejšie hygienické normy ako v súčasnosti, považuje iba za mýtus. "Hygienické normy sú v súčasnosti oveľa prísnejšie, najmä odkedy sme v Európske únii. Jediné, čo bolo vtedy lepšie, je, že sa nepoužívalo toľko chemických konzervantov a aditív," spomína.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Ako sa nakupovalo za socializmu Čítajte 

V Tatrakone sa však pri konzervovaní držia osvedčených procedúr bez zbytočných chemických prídavkov. Až 80 percent produkcie sa vyrába bez chémie a aditív.

Mäsové konzervy sterilizujú parou s teplotou 150 stupňov Celzia v obrovských antikorových sterilizátoroch, ktoré vyzerajú ako tuby, hoci je to drahší postup.

Zlá správa pre popradskú fabriku je, že paru vyrábajú zo zemného plynu, ktorého cena ide v tomto roku prudko nahor.

"Uvažujeme, že ho čiastočne nahradíme skvapalneným plynom propán-butánom, ale ten sa vyrába z ropy, takže aj tu je riziko," dodáva riaditeľ výroby Tatrakonu Peter Pisarčík. Plynu sa fabrika nevie rýchlo zbaviť, pretože sú naň prispôsobené všetky rozvody.

Česko-slovenská záležitosť

Debatu o medzinárodnej expanzii Tatrakonu začína šéfka marketingu tým, že chute zákazníkov konzervovaných potravín sú veľmi lokálne. "Morca-della neuspela v Maďarsku, je to čisto česká a slovenská záležitosť," opisuje skúsenosti.

SkryťVypnúť reklamu

Aj preto Tatrakon svoje výrobky exportuje len v relatívnej malej miere. Vyváža zhruba desatinu produkcie, a to najmä do Česka.

"Problém nie je ani tak chuťový. Pretlačiť sa na nové trhy, kde sú silní lokálni hráči, je drahé a náročné aj z hľadiska marketingu," vysvetľuje Ivana Palenčár Kacvinská. Rovnako euro ako silná mena nenahráva slovenským exportérom na okolitých trhoch, ktoré majú vlastné meny.

Tatrakon mal v minulosti aj štyri vlastné podnikové predajne s názvom Foody. Slúžili najmä na testovanie nových produktov. Po prepuknutí covidovej pandémie ich firma aj vzhľadom na vysoké náklady na prevádzku zatvorila. V súčasnosti sa sústreďuje na veľkoobchody a supermarkety.

Do novej haly

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (28. 3. 2025)
USD 1.079
AUD 1.710
CZK 24.982
JPY 162.550
CAD 1.543
GBP 0.833
HUF 400.980
PLN 4.197
CHF 0.952
SEK 10.824

Komerčné články

  1. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  2. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  3. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  5. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu
  6. eFleet Day 2025: Poznáme program a prezentujúcich
  7. S Kauflandom môže pomôcť každý, štartuje zbierka potravín
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom
  1. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  2. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  3. Jedinečný koncert EURYTHMICS v Bratislave
  4. LOVESTREAM Festival oznamuje prvú vlnu interpretov
  5. Knižnice získavajú novú príležitosť
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Pravda o 50 % zľavách BUBO? Koľko ich vlastne je? 12 062
  2. Slováci oddnes nakupujú exotiku s BUBO za 50%. 8 747
  3. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 7 397
  4. Hodnotenie profesionála: Cestovali sme po Kanárskych ostrovoch 5 688
  5. Ísť do kúpeľov je IN 4 678
  6. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 4 635
  7. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 403
  8. Vypite bar s ministrom, teraz za polovičnú cenu 4 392
  1. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  2. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  3. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  4. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  5. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  6. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  1. Radko Mačuha: "Žiadna pandémia krívačky a slintačky neexistuje". ( fikcia) 21 025
  2. Janka Bittó Cigániková: Pán Fico, nemajte strach! My na vašu úroveň neklesneme 18 992
  3. Richard Vilkus: Keď vládnu burani, päťkári a Samuel Migaľ. 17 268
  4. Rado Surovka: Liečba Ficom na demenciu národa nezaberá. 10 619
  5. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 10 478
  6. Miroslav Ferkl: Kaviareň múdreho Kotlára 7 474
  7. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 6 484
  8. Martin Ondráš: Prvé príznaky SLINTAČKY/KRÍVAČKY už sú na Slovensku 6 205
  1. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  2. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  3. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
  4. Radko Mačuha: Ficovi zdochla koza a preto Slovensku zdochne celé stádo.
  5. Tupou Ceruzou: Žandári
  6. Tupou Ceruzou: Mimoriadna situácia
  7. Radko Mačuha: Fico už nieje antivaxer.
  8. Post Bellum SK: Mladé ženy a dievčatá poslali ľudáci na smrť ako prvé
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rigová je držiteľkou prestížnych ocenení ako Cena Oskára Čepana, Cena Múzea rómskej kultúry či Cena Nadácie Tatra banky.

Kritizovanú výstavu nečakane navštívil v piatok premiér Fico.


13
Poslanec Adam Lučanský (SNS).

Keby zákon proti mimovládkam predložil Úrad vlády, musel by zniesť zákonné brzdy.


Peter Čuroš 10
Obžalovaný bývalý znalec Ondrej Balog.

Z firmy, ktorá na kauze profitovala, je dnes svetový hráč.


21
Zmeny v priestoroch areálu Štrkopieskov na Liptovskej Mare. V ostatných týždňoch tam vyrástla mobilná betonáreň.

Firma popiera, že na Liptovskej Mare robí nepovolené práce.


2

Neprehliadnite tiež

Letecký pohľad na areál firmy Bukóza Holding, a. s., v Hencovciach.

Okolo skupiny Bukóza sú viaceré otázniky.


Lekáreň u Salvatora

Magistrát pre svoj projekt vydal kladné záväzné stanovisko.


3
Ivan Mikloš: Trump nás ťahá s clami do veľkej hospodárskej krízy

Ficova vláda nie je na krízu pripravená, na prepojenosť s EÚ kašle, tvrdí ekonóm.


201
Prevádzka módnej značky Reserved

Patrik Čanecký tvrdí, že narastajúce krádeže cítia už aj na zisku.


4
  1. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  2. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  3. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  4. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  5. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  6. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  7. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  8. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  1. Radko Mačuha: "Žiadna pandémia krívačky a slintačky neexistuje". ( fikcia) 21 025
  2. Janka Bittó Cigániková: Pán Fico, nemajte strach! My na vašu úroveň neklesneme 18 992
  3. Richard Vilkus: Keď vládnu burani, päťkári a Samuel Migaľ. 17 268
  4. Rado Surovka: Liečba Ficom na demenciu národa nezaberá. 10 619
  5. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 10 478
  6. Miroslav Ferkl: Kaviareň múdreho Kotlára 7 474
  7. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 6 484
  8. Martin Ondráš: Prvé príznaky SLINTAČKY/KRÍVAČKY už sú na Slovensku 6 205
  1. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  2. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  3. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
  4. Radko Mačuha: Ficovi zdochla koza a preto Slovensku zdochne celé stádo.
  5. Tupou Ceruzou: Žandári
  6. Tupou Ceruzou: Mimoriadna situácia
  7. Radko Mačuha: Fico už nieje antivaxer.
  8. Post Bellum SK: Mladé ženy a dievčatá poslali ľudáci na smrť ako prvé
SkryťZatvoriť reklamu