SME
Utorok, 4. október, 2022 | Meniny má František

Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike

Popradská konzerváreň investovala do novej výrobnej haly, miesto v nej našli aj roboty.

Spolumajitelia Tatrakonu: Katarína Kacvinská a Juraj Pisarčík, manažérka pre obchod a marketing Ivana Palenčár Kacvinská, manažér výroby Peter Pisarčík.Spolumajitelia Tatrakonu: Katarína Kacvinská a Juraj Pisarčík, manažérka pre obchod a marketing Ivana Palenčár Kacvinská, manažér výroby Peter Pisarčík. (Zdroj: Marko Erd)

Popradský Tatrakon je jediná slovenská konzerváreň, ktorá prežila divoké 90. roky a stále má majiteľov zvnútra firmy, ktorí ju pôvodne sprivatizovali. Hoci Katarína Kacvinská (55-percentný podiel) aj Juraj Pisarčík (45-percentný podiel) sa už z výkonného manažmentu podniku stiahli.

FéliX Business Award (malé logo do článku)

Svoj recept na to, ako fabriku nielen udržať pri živote, ale aj rozvíjať, zhŕňajú do niekoľkých bodov: využívať skúsenosti z praxe a tradičné receptúry, zefektívňovať a inovovať výrobu, nerobiť si megalomanské plány a rásť najmä na domácom trhu.

SkryťVypnúť reklamu

Tatrakon v súčasnosti ovláda 40 percent slovenského trhu s konzervovanými potravinami. Ich najväčší konkurent, česká Hamé so zhruba polovičným podielom, je už v rukách nadnárodnej firmy.

Spoločnosť Tatrakon je nominovaná na ocenenie FéliX Business Award v kategórii Excelentný biznis príbeh.

Ikonická omáčka na cestoviny

Najznámejšími produktmi a vlajkovými loďami Tatrakonu sú paštéty Pali, Májka a najmä omáčka Morca-della. "Cestoviny sú na Slovensku populárne, preto je omáčka na ne žiadaná," vysvetľuje Ivana Palenčár Kacvinská. Pali a Májka zasa stoja na tradičnej lojálnej klientele, hovorí sa napríklad, že patria k povinnej výbave každého turistu.

Tatrakon si zakladá na tom, že väčšina surovín na výrobu paštét je slovenského pôvodu. Aj zmesi korenín sú prevažne od domáceho producenta, zvolenskej Mäspomy.

SkryťVypnúť reklamu

Nie všetky inovácie vo výrobe sa na trhu s konzervatívnymi spotrebiteľmi presadili. Sója sa dostala do Morca-delly už za socializmu, lebo bola považovaná za zdravú plodinu a uchytila sa.

"Nátierky sojany sa ešte za socializmu neuchytili, pretože vegetariánske konzervy vtedy konzumenti ešte neocenili. Dnes sú už vegetariánske aj vegánske produkty veľmi dobre predajné," vysvetľuje Ivana Palenčár Kacvinská.

Článok nájdete v septembrovom vydaní časopisu INDEX. Práve v predaji.Článok nájdete v septembrovom vydaní časopisu INDEX. Práve v predaji.

Novinky sa presadzujú ťažko

Ročne popradský podnik vyrobí 25 miliónov konzerv. "Veľký podiel na trhu je v našej brandži kľúčový, lebo bez neho by nás veľké obchodné reťazce nebrali ako rovnocenného partnera," vysvetľuje riaditeľka obchodu a marketingu Tatrakonu Ivana Palenčár Kacvinská.

Podtatranská konzerváreň sa zameriava na paštéty, mäsové konzervy a rôzne konzervované hotové jedlá. Sortiment bol kedysi užší, na prelome milénií obsahoval necelých tridsať výrobkov.

SkryťVypnúť reklamu

Portfólio sa postupne rozšírilo na viac ako 120 druhov produktov. K tradičných mäsovým konzervám pribudli zeleninové nátierky, šaláty, nátierky z rýb, hotové jedlá či cereálie.

Výrobu cereálií však už Tatrakon v tomto roku ukončil pre náročnosť výroby v separátnej prevádzke. Utlmila sa aj výroba rybacích šalátov. "Naši zákazníci sú konzervatívni a novinky neocenili. Takisto bolo ťažké presadiť sa na vysoko konkurenčnom trhu," uznáva šéfka marketingu.

Bez zbytočnej chémie

Katarína Kacvinská pracovala v Tatrakone od konca 60. rokov. Nastúpila do laboratória kvality a cez vedúcu výroby sa prepracovala až na riaditeľku a neskôr aj spolumajiteľku fabriky.

Tvrdenie, že za socializmu boli prísnejšie hygienické normy ako v súčasnosti, považuje iba za mýtus. "Hygienické normy sú v súčasnosti oveľa prísnejšie, najmä odkedy sme v Európske únii. Jediné, čo bolo vtedy lepšie, je, že sa nepoužívalo toľko chemických konzervantov a aditív," spomína.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Ako sa nakupovalo za socializmu Čítajte 

V Tatrakone sa však pri konzervovaní držia osvedčených procedúr bez zbytočných chemických prídavkov. Až 80 percent produkcie sa vyrába bez chémie a aditív.

Mäsové konzervy sterilizujú parou s teplotou 150 stupňov Celzia v obrovských antikorových sterilizátoroch, ktoré vyzerajú ako tuby, hoci je to drahší postup.

Zlá správa pre popradskú fabriku je, že paru vyrábajú zo zemného plynu, ktorého cena ide v tomto roku prudko nahor.

"Uvažujeme, že ho čiastočne nahradíme skvapalneným plynom propán-butánom, ale ten sa vyrába z ropy, takže aj tu je riziko," dodáva riaditeľ výroby Tatrakonu Peter Pisarčík. Plynu sa fabrika nevie rýchlo zbaviť, pretože sú naň prispôsobené všetky rozvody.

Česko-slovenská záležitosť

Debatu o medzinárodnej expanzii Tatrakonu začína šéfka marketingu tým, že chute zákazníkov konzervovaných potravín sú veľmi lokálne. "Morca-della neuspela v Maďarsku, je to čisto česká a slovenská záležitosť," opisuje skúsenosti.

SkryťVypnúť reklamu

Aj preto Tatrakon svoje výrobky exportuje len v relatívnej malej miere. Vyváža zhruba desatinu produkcie, a to najmä do Česka.

"Problém nie je ani tak chuťový. Pretlačiť sa na nové trhy, kde sú silní lokálni hráči, je drahé a náročné aj z hľadiska marketingu," vysvetľuje Ivana Palenčár Kacvinská. Rovnako euro ako silná mena nenahráva slovenským exportérom na okolitých trhoch, ktoré majú vlastné meny.

Tatrakon mal v minulosti aj štyri vlastné podnikové predajne s názvom Foody. Slúžili najmä na testovanie nových produktov. Po prepuknutí covidovej pandémie ich firma aj vzhľadom na vysoké náklady na prevádzku zatvorila. V súčasnosti sa sústreďuje na veľkoobchody a supermarkety.

Do novej haly

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (4. 10. 2022)
USD 0.976
AUD 1.513
CZK 24.527
JPY 141.490
CAD 1.341
GBP 0.871
HUF 424.860
PLN 4.832
CHF 0.966
SEK 10.874

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  3. Dôležitosť duševnej pohody
  4. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  5. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  6. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  7. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  8. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  1. Nivy oslávili prvé narodeniny a takmer 13 miliónov návštevníkov
  2. Zuzana Bednárová: V Prešove je ešte veľa vecí na zlepšovanie
  3. Dni nezábudiek prispejú na zachovanie prevádzky Linky dôvery
  4. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  5. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  6. Dôležitosť duševnej pohody
  7. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  8. Metropolis ostáva bez inflačnej doložky
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 8 453
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 265
  3. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 148
  4. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 934
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 5 851
  6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 833
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 083
  8. Dôležitosť duševnej pohody 3 499

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  2. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  3. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  4. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  5. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy: Jedlo zo vzduchu
  6. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  7. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  8. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 161
  2. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 941
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 373
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 531
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 996
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 726
  7. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 3 480
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 748
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Za to všetko môže prezidentka a Sulík a médiá.

Máme takého ministra vnútra, volá sa Roman Mikulec. To je dobre.


2. okt
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová.

Parlament si zvolil pomalý rozklad.


1 h
Ukrajinka Oksana Ovčiniková, ktorá už dva roky čaká na transplantovanie obličky.

Za obličku dostanú Ukrajinci niekoľkonásobok svojho ročného príjmu.


a 1 ďalší 3. okt
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 16 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Rada EÚ prijala smernicu, ktorou sa podporí primeranosť zákonných minimálnych miezd.


TASR 36m
Minister financií Igor Matovič.

Minister financií Matovič dostal prísľub od podpredseda Európskej komisie.


SITA 2 h
Ilustračné foto.

Nový prevádzkovateľ má za sebou španielske štátne železnice.


23 h
Eurokomisár pre ekonomiku Paolo Gentiloni.

Návrh vypracovali komisár pre hospodárske záležitosti Paolo Gentiloni a komisár pre vnútorný trh Thierry Breton.


TASR 3 h

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  2. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  3. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  4. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  5. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy: Jedlo zo vzduchu
  6. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  7. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  8. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 161
  2. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 941
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 373
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 531
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 996
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 726
  7. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 3 480
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 748
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu