SME
Streda, 5. október, 2022 | Meniny má Viera

Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike

Popradská konzerváreň investovala do novej výrobnej haly, miesto v nej našli aj roboty.

Spolumajitelia Tatrakonu: Katarína Kacvinská a Juraj Pisarčík, manažérka pre obchod a marketing Ivana Palenčár Kacvinská, manažér výroby Peter Pisarčík.Spolumajitelia Tatrakonu: Katarína Kacvinská a Juraj Pisarčík, manažérka pre obchod a marketing Ivana Palenčár Kacvinská, manažér výroby Peter Pisarčík. (Zdroj: Marko Erd)

Popradský Tatrakon je jediná slovenská konzerváreň, ktorá prežila divoké 90. roky a stále má majiteľov zvnútra firmy, ktorí ju pôvodne sprivatizovali. Hoci Katarína Kacvinská (55-percentný podiel) aj Juraj Pisarčík (45-percentný podiel) sa už z výkonného manažmentu podniku stiahli.

FéliX Business Award (malé logo do článku)

Svoj recept na to, ako fabriku nielen udržať pri živote, ale aj rozvíjať, zhŕňajú do niekoľkých bodov: využívať skúsenosti z praxe a tradičné receptúry, zefektívňovať a inovovať výrobu, nerobiť si megalomanské plány a rásť najmä na domácom trhu.

SkryťVypnúť reklamu

Tatrakon v súčasnosti ovláda 40 percent slovenského trhu s konzervovanými potravinami. Ich najväčší konkurent, česká Hamé so zhruba polovičným podielom, je už v rukách nadnárodnej firmy.

Spoločnosť Tatrakon je nominovaná na ocenenie FéliX Business Award v kategórii Excelentný biznis príbeh.

Ikonická omáčka na cestoviny

Najznámejšími produktmi a vlajkovými loďami Tatrakonu sú paštéty Pali, Májka a najmä omáčka Morca-della. "Cestoviny sú na Slovensku populárne, preto je omáčka na ne žiadaná," vysvetľuje Ivana Palenčár Kacvinská. Pali a Májka zasa stoja na tradičnej lojálnej klientele, hovorí sa napríklad, že patria k povinnej výbave každého turistu.

Tatrakon si zakladá na tom, že väčšina surovín na výrobu paštét je slovenského pôvodu. Aj zmesi korenín sú prevažne od domáceho producenta, zvolenskej Mäspomy.

SkryťVypnúť reklamu

Nie všetky inovácie vo výrobe sa na trhu s konzervatívnymi spotrebiteľmi presadili. Sója sa dostala do Morca-delly už za socializmu, lebo bola považovaná za zdravú plodinu a uchytila sa.

"Nátierky sojany sa ešte za socializmu neuchytili, pretože vegetariánske konzervy vtedy konzumenti ešte neocenili. Dnes sú už vegetariánske aj vegánske produkty veľmi dobre predajné," vysvetľuje Ivana Palenčár Kacvinská.

Článok nájdete v septembrovom vydaní časopisu INDEX. Práve v predaji.Článok nájdete v septembrovom vydaní časopisu INDEX. Práve v predaji.

Novinky sa presadzujú ťažko

Ročne popradský podnik vyrobí 25 miliónov konzerv. "Veľký podiel na trhu je v našej brandži kľúčový, lebo bez neho by nás veľké obchodné reťazce nebrali ako rovnocenného partnera," vysvetľuje riaditeľka obchodu a marketingu Tatrakonu Ivana Palenčár Kacvinská.

Podtatranská konzerváreň sa zameriava na paštéty, mäsové konzervy a rôzne konzervované hotové jedlá. Sortiment bol kedysi užší, na prelome milénií obsahoval necelých tridsať výrobkov.

SkryťVypnúť reklamu

Portfólio sa postupne rozšírilo na viac ako 120 druhov produktov. K tradičných mäsovým konzervám pribudli zeleninové nátierky, šaláty, nátierky z rýb, hotové jedlá či cereálie.

Výrobu cereálií však už Tatrakon v tomto roku ukončil pre náročnosť výroby v separátnej prevádzke. Utlmila sa aj výroba rybacích šalátov. "Naši zákazníci sú konzervatívni a novinky neocenili. Takisto bolo ťažké presadiť sa na vysoko konkurenčnom trhu," uznáva šéfka marketingu.

Bez zbytočnej chémie

Katarína Kacvinská pracovala v Tatrakone od konca 60. rokov. Nastúpila do laboratória kvality a cez vedúcu výroby sa prepracovala až na riaditeľku a neskôr aj spolumajiteľku fabriky.

Tvrdenie, že za socializmu boli prísnejšie hygienické normy ako v súčasnosti, považuje iba za mýtus. "Hygienické normy sú v súčasnosti oveľa prísnejšie, najmä odkedy sme v Európske únii. Jediné, čo bolo vtedy lepšie, je, že sa nepoužívalo toľko chemických konzervantov a aditív," spomína.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Ako sa nakupovalo za socializmu Čítajte 

V Tatrakone sa však pri konzervovaní držia osvedčených procedúr bez zbytočných chemických prídavkov. Až 80 percent produkcie sa vyrába bez chémie a aditív.

Mäsové konzervy sterilizujú parou s teplotou 150 stupňov Celzia v obrovských antikorových sterilizátoroch, ktoré vyzerajú ako tuby, hoci je to drahší postup.

Zlá správa pre popradskú fabriku je, že paru vyrábajú zo zemného plynu, ktorého cena ide v tomto roku prudko nahor.

"Uvažujeme, že ho čiastočne nahradíme skvapalneným plynom propán-butánom, ale ten sa vyrába z ropy, takže aj tu je riziko," dodáva riaditeľ výroby Tatrakonu Peter Pisarčík. Plynu sa fabrika nevie rýchlo zbaviť, pretože sú naň prispôsobené všetky rozvody.

Česko-slovenská záležitosť

Debatu o medzinárodnej expanzii Tatrakonu začína šéfka marketingu tým, že chute zákazníkov konzervovaných potravín sú veľmi lokálne. "Morca-della neuspela v Maďarsku, je to čisto česká a slovenská záležitosť," opisuje skúsenosti.

SkryťVypnúť reklamu

Aj preto Tatrakon svoje výrobky exportuje len v relatívnej malej miere. Vyváža zhruba desatinu produkcie, a to najmä do Česka.

"Problém nie je ani tak chuťový. Pretlačiť sa na nové trhy, kde sú silní lokálni hráči, je drahé a náročné aj z hľadiska marketingu," vysvetľuje Ivana Palenčár Kacvinská. Rovnako euro ako silná mena nenahráva slovenským exportérom na okolitých trhoch, ktoré majú vlastné meny.

Tatrakon mal v minulosti aj štyri vlastné podnikové predajne s názvom Foody. Slúžili najmä na testovanie nových produktov. Po prepuknutí covidovej pandémie ich firma aj vzhľadom na vysoké náklady na prevádzku zatvorila. V súčasnosti sa sústreďuje na veľkoobchody a supermarkety.

Do novej haly

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (5. 10. 2022)
USD 0.989
AUD 1.532
CZK 24.544
JPY 143.300
CAD 1.350
GBP 0.873
HUF 417.680
PLN 4.819
CHF 0.977
SEK 10.817

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  3. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  4. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  5. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  6. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  7. Dôležitosť duševnej pohody
  8. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  1. Nechajte sa zelektrizovať!
  2. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  3. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  4. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  5. Nivy oslávili prvé narodeniny a takmer 13 miliónov návštevníkov
  6. Zuzana Bednárová: V Prešove je ešte veľa vecí na zlepšovanie
  7. Dni nezábudiek prispejú na zachovanie prevádzky Linky dôvery
  8. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 15 374
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 333
  3. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 252
  4. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 5 955
  5. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 085
  6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 013
  7. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 907
  8. Dôležitosť duševnej pohody 4 896

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  2. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  3. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  4. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  5. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy: Jedlo zo vzduchu
  6. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  7. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  8. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 344
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 5 161
  3. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 155
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 081
  5. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 787
  6. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 3 325
  7. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 2 820
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 767
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Index 10/2022

Príbeh oligarchu Michala Lazara a rozhovor so staviteľom krytov v novom INDEXE.


30. sep
Chovatelia sa sťažujú na nízke výkupné ceny mlieka.

Ministerstvo pôdohospodárstva spúšťa novú dotáciu.


17 h
Minister práce Milan Krajniak počas rokovania vlády.

Počas dvoch týždňov bude môcť materskú dávku čerpať súbežne matka aj otec.


SITA 14 h
Reťazec Nay dlhé roky kraľuje rebríčkom najväčších nepotravinových reťazcov u nás.

Na prvých miestach sú známe mená.


17 h

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  2. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  3. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  4. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  5. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy: Jedlo zo vzduchu
  6. Janka Bittó Cigániková: Takto by sme nemocnice (nie len) z plánu obnovy riešili my
  7. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  8. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 344
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 5 161
  3. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 155
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 081
  5. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 787
  6. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 3 325
  7. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 2 820
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 767
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu