Reštaurácia Noma v dánskom hlavnom meste Kodaň si za uplynulé dve dekády vybudovala imidž legendy takzvaného fine diningu, čiže kombinácie zážitku, luxusu a experimentálnych chutí.
Noma sa niekoľkokrát dostala na vrchol zoznamov najlepších reštaurácií na svete, získala tri michelinské hviezdy a neprestávala prekvapovať kulinárskymi počinmi.
Z Kodane spravila kulinársku destináciu, jej severská kuchyňa do dánskej metropoly láka turistov a gurmánov z celého sveta. Za rezerváciu s jedlom sú ochotní zaplatiť od 3500 po 5500 dánskych korún (470 až 740 eur).
Avšak ani exkluzivita a reputácia neuchránili Nomu od ekonomických problémov. Šéfkuchár a majiteľ René Redzepi priznal, že jej chod je ekonomicky neudržateľný. Pripravuje preto zásadné zmeny, ktoré budú znamenať zánik reštaurácie v súčasnej podobe.