Cena cibule na globálnych trhoch prudko rastie. Do novej úrody ostávajú ešte tri mesiace a Slovensko v tejto základnej potravine nie je sebestačné, preto ju musí dovážať.
„Je veľká pravdepodobnosť, že v máji budeme mať výpadok, a to asi tri týždne. V polovici júna už budeme mať novú úrodu,“ hovorí pestovateľ Juraj Mačaj, predseda predstavenstva spoločnosti Argomačaj.
Kam sa cena cibule na pultoch obchodov vyšplhá, to si netrúfa povedať. „Fakt je, že dopyt po cibuli je cenovo neflexibilný. Je jedno, aká je jej cena, spotreba neklesá a ani nestúpa. Je to potravina, ktorá nemá alternatívu,“ vraví Juraj MAČAJ v rozhovore pre INDEX.
V rozhovore sa dozviete:
- Prečo cena cibule stúpa?
- Prečo ju dovážame z Holandska?
- Možno Holanďanov v produkcii cibule nejako dobehnúť?
- Ako zmena klímy ovplyvňuje pestovanie cibule?
- Ako cena energií vplýva na pestovateľov?
- Kedy bude Slovensko v produkcii cibule sebestačné?
Cena cibule na globálnych trhoch rastie. Aký to má vplyv na Slovensko?
Cibuľa má v súčasnosti v strednej Európe obmedzenú dostupnosť. Slovensko je závislé od dovozu z Holandska, čo je však v tomto období roka bežné.
Prečo?
Opakuje sa to každý rok, pretože Slovensko, Česko, Maďarsko, dokonca ani Poľsko nie sú v produkcii cibule sebestačné. Zásoby vlaňajšej úrody sa na jar míňajú.
Ktorá z krajín V4 je v cibuli najmenej sebestačná?