BRATISLAVA. V týchto dňoch sa začínajú samozbery jahôd. Zákazníci si jahody pre vlastnú spotrebu môžu prísť natrhať na 50 miestach na Slovensku. Medzi prvé lokality, kde si ľudia môžu prísť nazbierať jahody, patria oblasti na juhozápade Slovenska v okolí Bratislavy.
Postupne sa budú do samozberov zapájať aj ďalšie regióny. Pestovatelia čakajú na dostatok slnečných dní. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) na svojej webovej stránke.
„Posledné tri roky udržiavame približne 50 jahodovísk určených na samozbery. Viacerí pestovatelia sa však už poučili z vlastných chýb a ponúkajú spotrebiteľom prvotriednu kvalitu. Základom je však dostatočný počet jedincov, profesionálna starostlivosť o porasty, ošetrovanie a najmä kvapková závlaha,“ uviedol predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.
Uplynuté týždne, ktoré boli bohaté na zrážky, dozrievajúcim jahodám výrazne pomohli. Podľa SPPK je teraz dôležité, aby bolo čo najviac teplých a slnečných dní, aby jahody postupne dozrievali na celom území Slovenska. Problém s plesňami by nemal byť, pestovatelia sa vedia na takéto situácie dobre pripraviť.
Tohtoročná oberačka jahôd vyjde na približne 3 eurá za kilogram, ceny sa menia v závislosti od intenzity ochrany porastov pred mrazom najmä počas chladných jarných dní.
Mrazy zničili približne 30 percent produkcie jahôd. Pestovatelia jahôd vyzývajú ľudí, aby počas samozberov boli ohľaduplní voči porastom a červené plody, ktoré mrazom odolali, zbierali tak, aby ich pri chôdzi neničili.
Samozbery budú trvať približne dva týždne. V prvých dňoch očakávajú ovocinári veľký záujem verejnosti o samozber jahôd.