Obec Liptovské Revúce pod Donovalmi leží v úzkej doline medzi národnými parkmi Veľká Fatra a Nízke Tatry. Až gýčovo krásna dedinka sa tiahne sedem kilometrov popod horami a pre milovníkov turistiky je vstupnou bránou do Veľkej Fatry.
„Narodil som sa tu. Je tu pokoj a krásna príroda, a aj preto to tu mám tak rád,“ hovorí s nadšením v hlase Tomáš Maroš.

V budove miestnych potravín vybudoval pivovar Čierny kameň, ktorého názov odkazuje na najnavštevovanejší vrch hrebeňa Veľkej Fatry. Jeho podnik možno nie je na Slovensku až taký známy, ale z hľadiska kvality a šírky portfólia patrí k skrytým pokladom pivovarníckej komunity.
Skromný introvert pritom hovorí, že od alkoholu už tri roky abstinuje. Tvrdí však, že práve to mu, paradoxne, pomáha pri varení piva, lebo mu to zintenzívnilo zmysel pre nové chute.
Podnik otváral v piatok trinásteho
Tomáš Maroš začal s varením piva v roku 2010 v domácich podmienkach. Bral to ako hobby projekt, prvý ležiak dvanástku navaril v kuchyni v malom 20-litrovom hrnci.
Nakúpil si polotovary zo sladu, ktoré stačilo uvariť vo vode, prekvasiť a vzniklo instantné pivo. „Malo dosť hnusnú pachuť,“ smeje sa.
V tom čase pracoval v reklamnej agentúre, lepil polepy na výklady a inštaloval svetelnú reklamu. Že by z varenia piva mohol byť skutočný biznis, to mu nenapadlo.
Zlom prišiel po nešťastnej náhode, pri ktorej sa zranil a jeho život nabral nový spád.