BRATISLAVA. Žatva na Slovensku plynule pokračuje a takmer tretina jačmeňa je už pod strechou.
Vzhľadom na horúčavy mohli poľnohospodári zrýchliť zber hustosiatych obilnín a repky.
Ich cieľom je pozbierať úrodu čo najrýchlejšie, aby sa vyhli možným požiarom kvôli vysokým teplotám. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
Vyžraté parcely
Ako ďalej informuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, ako prvý sa kosí ozimný jačmeň a ten, ktorý je pestovaný na sladovnícke účely.
Kosí sa už aj jarný jačmeň a poľnohospodári sa postupne púšťajú aj do porastov repky olejnej. Čo sa týka pšenice, ešte čakajú, kedy definitívne dozrie. Zatiaľ je jej pokosených len niečo mála cez 0,15 percenta zasiatej výmery.
„Doterajšiu žatvu charakterizuje jej skorší začiatok, miestami poľahnuté porasty kvôli intenzívnym júnovým dažďom, ale aj hrabošmi doslova vyžraté parcely obilia v niektorých regiónoch. Napríklad v bratislavskom regióne hraboš poľný poškodil približne polovicu porastov," uviedla Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.
V niektorých lokalitách okresu Komárno škody na obilí, repke a kukurici spôsobil ľadovec. Vo Zvolene už kosia a svidnícki poľnohospodári začali ozimný jačmeň zbierať od 4. júla.
Na Kysuciach, Turci, na Orave a Liptove, v okolí Žiliny a pod Tatrami sa žatva očakáva približne v druhej polovici júla.
O úspechu žatvy rozhodnú výkupné ceny
V tomto roku majú kvôli chladnému a daždivému jarnému počasiu oveľa priaznivejšie podmienky pre vývoj poľnohospodárskych plodín. Aktuálne horúce počasie ešte urýchli dozrievanie obilia a priebeh žatvy.
Základom každej žatvy je čo najrýchlejšie naplniť sklady novou úrodou a následne ju aj výhodne predať.
„O úspechu žatvy tak nerozhodne len doterajší vývoj porastov a počasie v najbližších týždňoch, ale aj ceny, za aké budú poľnohospodári vedieť svoje dopestované obilie a repku predať svojim odberateľom na ďalšie spracovanie," uviedla komora.
Poľnohospodári budú sledovať vývoj žatvy u najväčších svetových producentov a Ukrajiny a tvorbu cien, ktoré majú významný vplyv na predaj slovenskej úrody.