Reštauračný sektor bol dlhé roky vnímaný ako ten, na ktorom sa nedá zbohatnúť. Tento pohľad zmenila až skupina Medusa, ktorú zakladal Peter Štecko so svojou manželkou. Za 20 rokov z nej dokázal vybudovať lídra trhu.
Štecko odmieta, že by za silnou pozíciou jeho skupiny bolo niečo iné ako podnikateľský talent. „Gastronómia je odvetvie, ktoré od začiatku trpí tým, že doňho vstupujú ľudia, ktorí ho nepoznajú a idealizujú si ho,“ vysvetľuje.
Zároveň odmieta tvrdenia, že je kontroverzný. „Moja rodina odvádza ročne do štátneho rozpočtu milióny eur. Máme preukázateľne desiatky tisíc spokojných zákazníkov mesačne,“ tvrdí v rozhovore pre INDEX.
V rozhovore sa dočítate aj:
- Ako dopadli kontroly daniarov v reštauráciách Medusy,
- prečo sa Peter Štecko rozhodol platiť výpalné daniarom,
- aké plány má so skupinou do ďalších rokov.
Napriek tomu, že okolo vášho mena nebolo až tak veľa káuz, ste vnímaný kontroverzne. Čím si to vysvetľujete?
Neviem, pre koho som kontroverzný, možno pre médiá, lebo som sa bol udať na polícii, že ma vypaľovali. Možno pre konkurenciu, lebo sa nám darí.
Dvadsať rokov podnikáme medzi tisíckami reštaurácií, náš lojalitný klub má viac ako stotisíc členov. Nikdy sme neobchodovali so štátom a nikomu sme nič neostali dlžní. Áno, v reštauráciách sa vo všeobecnosti nezarábajú veľké peniaze, je to dané historicky ešte niekedy do deväťdesiatych rokov.
Odkedy sme ako rodina začali podnikať v gastre, sme spájaní s domnienkami a ohováraním. Celých čas musím vyvracať a odpovedať na množstvo špekulácií. Do dnešného dňa sa žiadna z nich nepotvrdila. Nikdy som nebol ani z ničoho obvinený.
Ak by som bol napríklad investičný bankár alebo developer, nikoho by som nezaujímal.
V gastre však väčšina našich konkurentov na tom nie je dobre, a tak naša pozícia bije do očí.
Do gastra idú ľudia, ktorí si ho idealizujú
Chcete naznačiť, že kým ste neprišli, nikto nevedel gastro robiť?