Väčšina hrozna už je obratá v pivniciach a hoci sezóna bola ťažká, vína by mohli byť nadpriemerné, hovoria vinári. Vo vinohradoch totiž vďaka „zásahom“ prírody zostali len najzdravšie strapce.
„Také veľké strapce hrozna sme ešte nikdy nemali,“ potvrdil Alojz Masaryk z vinárstva Víno Masaryk.
Zaujímavé môžu byť viaceré biele odrody z ročníka 2023, mimoriadne slnečná jeseň však praje aj vzniku vyvážených červených vín.
Niektorým vinárom pomohla tento rok dobrá poloha vinohradov, správny výber odrôd, inde sa so šťastím vyhli krúpam. Väčšina však hlási v porovnaní s bežným rokom nižšiu úrodu. Niekto prišiel na vinici o všetko, iný o polovicu, ďalší len o desatinu.
Najmenej za dvadsať rokov
„Všeobecne sa dá povedať, že v porovnaní s priemerom je úroda o 30 až 40 percent nižšia. Celkovo vo vinohradníctve na Slovensku bude zrejme najnižšia úroda za posledných 20 rokov,“ odhaduje Vladimír Mrva z vinárstva Mrva & Stanko.
Na tomto ročníku sa podpísal už ten predchádzajúci, keď bol obrovský vlahový deficit. Základ novej úrody tak bol podľa Mrvu nižší.

Okrem toho sa museli vinári vyrovnať s veľmi silným infekčným tlakom hubovitých chorôb, najmä peronospóry. „Ten prišiel v štádiu buď pred kvetom, alebo v kvete a nie každý to zvládol rovnako. Taký silný infekčný tlak za posledných dvadsať rokov asi nebol,“ zhodnotil Mrva.
Problémy boli aj za hranicami
Podobné starosti ako slovenskí vinári mali aj tí v najväčších vinárskych krajinách. Celková produkcia vína vo Francúzsku by podľa odhadov tamojšieho ministerstva poľnohospodárstva mohla tento rok dosiahnuť porovnateľnú úroveň ako vlani.
Medzi jednotlivými regiónmi a vinohradmi sú však priepastné rozdiely. Aj vo Francúzsku platilo, že niekde dobré počasie pomohlo zvýšiť úrodu, inde sa výrazne prepadla predovšetkým pre silný tlak hubovitých chorôb.
Bordeaux zle, Champagne dobre
V Bordeaux zber ovplyvnili plesne, v regióne Languedoc-Roussillon sucho. Produkcia vína v Bordeaux klesla podľa agentúry Reuters o deväť percent. Oproti priemeru posledných piatich zberov to však bolo až o 17 percent. Na druhej strane priaznivé počasie v regióne Champagne prispelo k tomu, že úroda hrozna by mohla dosiahnuť rekordné číslo a celkovo by mohla byť približne štvrtinu nad priemernými hodnotami.
Celková produkcia vína vo Francúzsku by mala dosiahnuť približne 46 miliónov hektolitrov. V porovnaní s priemerom posledných piatich zberov by mohla byť nepatrne vyššia. Jeden hektoliter zodpovedá približne 133 štandardným fľašiam vína.
Plesne aj u Talianov
Dáta zo začiatku októbra naznačujú, že Francúzsko by sa tento rok mohlo opäť stať najväčším producentom vína na svete. Predstihne tak Taliansko, kde by produkcia mala klesnúť na približne 43 miliónov hektolitrov. V predchádzajúcom roku talianski vinári vyprodukovali 50 miliónov hektolitrov.
Ako píše agentúra ČTK, Taliansko bolo podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) najväčším producentom vína od roku 2007 s výnimkou rokov 2011 a 2014. Tento rok však talianske vinice mimoriadne silno zasiahli plesne.
Anketa medzi slovenskými vinármi
Jakub Nichta, vinárstvo Nichta

Vzhľadom na komplikované počasie v priebehu mesiaca jún počítame s nižším množstvom úrody v porovnaní s ostatnými rokmi. Na druhej strane, s ukazujúcou sa kvalitou sme veľmi spokojní.
V našich vinohradoch sme začali zbierať začiatkom septembra odrodu Devín. V pivnici už máme väčšinu bielych odrôd. Vo vinici ešte čaká na zber časť rizlingov a Frankovka modrá spoločne s Alibernetom.
Počasie nás potrápilo najmä v období kvetu a po kvete. Opäť sa nám potvrdilo, že odrody, ktoré do nášho regiónu patria, si dokážu poradiť aj s náročnejším vinohradníckym rokom. Rizling vlašský, Tramín červený, Rizling rýnsky, Veltlín zelený alebo Frankovka vyzerajú veľmi sľubne.