Pred rokmi sa vlna ekologických vín mohla zdať len ako výstrelok menších vinárov. Záujem o bio však neutícha, ani vo víne.
„V čase klimatických zmien, globálneho otepľovania a informačného chaosu sa všetci snažia byť trochu „zelenší“. Spotrebitelia venujú čoraz väčšiu pozornosť svojmu zdraviu. Očakáva sa, že tento trend bude pokračovať aj v roku 2023,“ skonštatovala Denisa Šutáková, someliérka z WinePlanet a Corner & Co.
Podľa Správy o globálnom trhu s bio vínom za rok 2023 by mal v tomto roku trh s ekologickými vínami vzrásť na 10,8 miliardy dolárov z vlaňajších 9,7 miliardy. V roku 2027 správa odhaduje, že trh s ekologickými vínami dosiahne takmer 16,2 miliardy dolárov.
Slovenskí aj bez certifikátu
Na Slovensku je podľa Šutákovej ekologicky obhospodarovaných zhruba 170 hektárov vinohradov.
„Niektorí ekologicky orientovaní pestovatelia nebazírujú na oficiálnom certifikáte. A predsa ich vína patria k najlepším bez ohľadu na to, či majú certifikát,“ dodáva someliérka.

Získanie certifikácie a proces prechodu na bio sú nákladné a môžu trvať dlho. Platí tiež, že bio pestovatelia majú nižšie výnosy.
„Väčšina vinohradníkov však dúfa, že trvalo udržateľné postupy budú na trhu odmenené. Spotrebitelia pomaly začínajú platiť viac za vína vyrobené udržateľným spôsobom,“ hovorí Šutáková. Ekologický vinohradník šetrí peniaze tým, že nekupuje syntetické pesticídy, ale namiesto toho musí platiť viac za ručnú prácu.
Kto je bio
Prvé slovenské certifikované bio vinárstvo, ktoré patrí k lastovičkám ekologického pestovania viniča v krajine, je Víno Natural Domin & Kušický z Veľkého Krtíša.
„Prvým registrovaným bio vinohradom na Slovensku s rozlohou tri hektáre bol hon Katovka v Modrom Kameni,“ skonštatovala Šutáková. Vinársto Domin & Kušický ho vysadilo v roku 1998.
S krtíšskym vinárstvom spolupracuje malé rodinné vinárstvo z Devičia Papillon – Víno od Francúza, ktoré je certifikované bio od roku 2019. Vyrába víno s minimom zásahov a s minimálnou alebo žiadnou dávkou síry.