Pezinok, Modra, Nitra, Tokaj – to je len pár oblastí na Slovensku, ktoré sa už na prvú spájajú s vinohradníckou tradíciou.
Ale pokojne k nim môžeme pridať aj Pukanec. Južné svahy Štiavnických vrchov ponúkajú najvyššie položené vinice, na ktorých pestujú vinič aj pukanskí vinári. V roku 2020 sa dali dokopy a vznikol Spolok vinohradníkov a vinárov v Pukanci, takzvaní Ľochári.
„Pozeráme jeden na druhého, učíme sa na vlastných chybách aj úspechoch. Inak sa to nedá. Máme v spolku aj 70-ročných chlapov, ktorí sa nehanbia povedať, že sa učia od mladých. Tí sú totiž vzdelaní, sú aj rozhľadení a vedia v tom chodiť. Aj to je jedna z výhod nášho spolku, že sa navzájom ťaháme,“ hovorí spoluzakladateľ spolku a malý vinár BORIS KYSEĽ.
Čo sa v rozhovore dočítate
- Kto inicioval vznik Spolku vinohradníkov a vinárov v Pukanci, ktorý založili v roku 2020.
- Prečo sa volajú Ľochári.
- Aká je história pestovania hrozna v Pukanci.
- Čím sú ich vinohrady a vína špecifické.
- Ako získava nové poznatky o vinárstve.
- Či má globálne otepľovanie vplyv aj na vinohradníctvo v Pukanci.
Kto inicioval vznik Spolku vinohradníkov a vinárov v Pukanci, ktorý ste založili v roku 2020?
Iniciovali sme to ja s Jankom Rosenbergerom. To je najväčší profesionálny vinár u nás v Pukanci. Má najväčšie vinice a je aj vyštudovaný vo fachu. Kedysi robil vínmajstra vo Víne Nitra. Dlho sme sa rozprávali, že by bolo potrebné urobiť niečo na propagáciu našich vín, tradícií a celkovo Pukanca.
Rozhodli sme sa preto založiť tento spolok. U nás máme totiž veľa zaujímavých vecí – banský chodník, morušový chodník, aj veľa remeselníkov. Roky bol u nás remeselno-vinohradnícky jarmok, ale to nám nejako cez koronu zakapalo. Preto sme sa rozhodli oživiť tradíciu podujatí a zatiaľ nám to funguje.

Bolo ťažké dať sa dokopy?
Keď sme spolok zakladali, bolo nás asi desať. Teraz nás je dvanásť. Na začiatku jeden-dvaja odskočili, neskôr sa pridali ďalší štyria a časom sa vyprofilovala silnejšia skupina, ktorá chce robiť a aktívne pracuje na tom, aby sa o nás ľudia dozvedeli.
V čom je výhoda, že ste spolu a čo vám to prináša?
Vieme si lepšie zorganizovať podujatia a pritiahnuť aj viac ľudí. Vieme už aj požiadať o príspevok z obecného rozpočtu. Snažíme sa získavať aj granty z vyššieho územného celku alebo iných organizácií.

Máme za sebou úspešný grant na ekologické využitie ekoodpadu. Akurát dnes, keď robíme rozhovor, by nám mala prísť nová drvička bioodpadu z viníc. Som presvedčený, že spolu sa nám darí viac, ako keby sa každý hral iba na svojom piesočku.
Pekne sa nám to rozbehlo a aj vďaka internetu a sociálnym sieťam si nás nachádza čoraz viac ľudí. Vieme zabezpečiť aj ubytovanie, ochutnávku, jedlá, všetko, aby boli ľudia spokojní. Napĺňa to zámer, s ktorým sme sa dávali dokopy.
Prečo sa voláte Ľochári?
Na to je jednoduchá odpoveď. Loch je po nemecky diera. Teda sú to pivnice, ktoré si majitelia postupne zveľaďujú. Mnohí v nich už máme zavedenú elektrinu aj vodu. A slúžia na rôzne veci – aj na zábavu, máme tam výrobničky, preše, mlynce a tak podobne. Každý si svoje víno vyrobí vo vlastnom ľochu. A v ňom sa potom aj koštuje.
Čítal som, že všetci členovia majú popri pestovaní a výrobe vína ešte aj svoje civilné zamestnanie. Čomu sa venujete vy?
Ja som zamestnanec Slovenských elektrární, pracujem v Mochovciach ako turbinár.
Stíhate všetko?
Ja som u nás ešte aj predseda telovýchovy, s manželkou a deťmi sme aj folkloristi, takže sme v jednom veľkom kolotoči a domov chodíme len spávať.
Kam až siaha história pestovania hrozna v Pukanci? Ako sa tam dostalo?
Pukanec je slobodné banské kráľovské mesto. Ťažilo sa tu zlato a striebro. Prvé zmienky o tom, že nemeckí banskí ťažiari hľadajú v Štiavnických vrchoch zlato, pochádzajú z obdobia okolo roku 1000.
A podľa toho, aké názvy dávali kopcom, sa dá predpokladať, že už vtedy sa tu pestovalo hrozno. Jeden kopec totiž nazvali Weinraben, čo je v preklade vinič. Doteraz sa ten kopec trošku skomolene volá Vajrab a viacerí z nášho spolku tam máme vinice.
Z oných čias sa zachovali aj písomné zmienky o tom, že ostatné banské mestá sa sťažovali, že Pukančania sa viac starajú o svoje vinice ako stavaniu hradieb a opevnení proti nájazdom Turkov. Na to aj doplatili, pretože Turci potom Pukanec, ako jediné banské kráľovské mesto, vypálili hneď dvakrát.
Čím sú vinohrady a vína dopestované v Pukanci jedinečné?