Vládni analytici navrhujú v rámci zvýšenia príjmov zadlženého štátu opäť zaviesť spotrebnú daň na tiché vína. Vinárom sa to nepozdáva, podľa nich by to ešte viac znevýhodnilo ich produkciu oproti konkurencii zo zahraničia.
„Predpokladám, že cenovo dostupnejšie slovenské vína sa po zavedení dane vytratia zo supermarketov,“ hovorí majiteľ vinárstva Mavin z Vinosadov pri Pezinku Martin Pomfy s tým, že výrobcovia lacnejších vín podľa neho radikálne znížia výrobu.
Aktuálna situácia v sektore je pritom zložitá. Tohtoročná úroda je o 40 percent nižšia ako zvyčajne. „Keďže sú nízke výkupné ceny hrozna, pre mnohých vinohradníkov je to likvidačné,“ tvrdí Martin Pomfy v rozhovore pre INDEX.

V rozhovore sa dočítate:
- Prečo je vyššia spotrebná daň pre slovenských vinárov likvidačná,
- Prečo je slovenské víno drahšie ako zahraničné.
- Komu nevyhovuje kontrola pôvodu hrozna.
- Prečo sa hrozno predáva pod výrobnú cenu?
V súčasnosti tiché vína nie sú zaťažené spotrebnou daňou. Môže jej zavedenie spôsobiť, že slovenské vína bude menej konkurencieschopné voči zahraničným a budú vytláčané z trhu?
To sa už dlhodobo deje aj bez spotrebnej dane. Problém je, že v zahraničí sú vinohradníctva a vinárstva podporované nielen dotáciami z EÚ, ale aj rôznymi národnými schémami, ktoré na Slovensku nie sú. Preto je slovenské víno drahšie.
Ak by sa zaviedla spotrebná daň, bola by plošne uvalená na všetko tiché víno, čiže aj na dovozové. Predpokladám však, že cenovo dostupnejšie slovenské vína sa vytratia zo supermarketov. Vinárstva orientujúce sa na výrobu lacnejších vín radikálne znížia výrobu.
Vinár Ladislav Šebo hovorí, že až 70 percent predaného vína na Slovensku je zo zahraničia. Je to reálne číslo?
Určite áno. Navyše niektorí slovenskí vinári fungujú tak, že nakúpia určité množstvo hrozna zo Slovenska, vyrobia malé množstvo slovenského vína, primiešajú doň víno zo zahraničia a predávajú ho ako slovenské víno.
Je stále problém aj dovoz lacného muštu, napríklad z Maďarska, ktorý sa použije na výrobu akože slovenského vína?
To väčšinou robia veľkoproducenti, ktorí lacným vínom zásobujú supermarkety.
Koľko sa predáva takéhoto sfalšovaného vína?
Pred tridsiatimi rokmi sme mali približne 40-tisíc hektárov rodiacich vinohradov, v roku 2020 už len päť a pol tisíca. Táto výmera nesedí s množstvom vína, ktoré sa na Slovensku vyrobí. Na Slovensku je vyše osemsto vinárstiev, viac ako 85 percent z nich nepestuje hrozno, ale na etikete majú uvedené, že predávajú slovenské víno.
Ako sa kontroluje pôvod vína?