Luxusná Double Cross vodka predávaná v USA, rodinná kapela aj firma. Hotel, pivovar, múzeum whisky, agrobiznis. Rodina Guregovcov zo Starej Ľubovne má široké portfólio aktivít.
Rodinný podnik Gas Familia založili Guregovci v roku 1994 ako distribučnú firmu s liehovinami. Ďalšie biznisy pridávali tak, aby do seba zapadali. V súčasnosti pre Guregorcov pracuje viac ako šesťsto ľudí, čo z nich robí významného zamestnávateľ v regióne horného Spiša.
Zo zámoria doviezol manželku aj nápady
Písal sa rok 1990, po páde železnej opony sa otvorili hranice a Marián Gurega odišiel hneď po maturite z domova v Starej Ľubovni na skusy do amerického New Yorku.
Venoval sa rôznym robotníckym prácam a cez slovenskú komunitu v USA sa spoznal s dcérou amerických Slovákov a svojou budúcou manželkou Mary Ann Korčákovou.
Napokon však nezostal za oceánom, ale po štyroch rokoch sa aj s Mary Ann do Starej Ľubovne vrátil. „Počas tohto obdobia som pracoval, učil sa jazyk a hľadal životné uplatnenie. Vrátil som sa kvôli rodnému kraju, aby som ho zviditeľnil, uchoval jeho tradície a splnil si sny,“ spomína pre INDEX.
Nápad na podnikanie s alkoholom vraj dostal ešte v USA, keď s kamarátom Johnom sedel pri poháriku americkej whisky.
„John mi nadšene rozprával o histórii značky, ktorá siaha až do roku 1865. Pri ďalšom poháriku som ho začal konfrontovať s tým, že u nás história liehovarníctva určite siaha ďalej. Po návrate na Slovensko mi to vŕtalo v hlave a začal som sa o túto históriu zaujímať,“ vysvetľuje.

Štartovací kapitál mali z USA
Po návrate z New Yorku teda Marián Gurega spolu s otcom Ladislavom a bratom rozbehli obchod s liehovinami, pričom využili blízkosť poľského a ukrajinského trhu.
Po pár rokoch sa rozhodli, že budú liehoviny aj sami vyrábať. „Firmu sme pomenovali Gas Familia podľa našej hudobnej skupiny Família. Gas berte ako Gurega a spol,“ spomínal neskôr Marián Gurega pre časopis Život.
Mimochodom, Guregovci s rodinnou kapelou „podnikali“ už od socializmu. Privyrábali si hraním na svadbách a plesoch.
V biznise s liehovinami narazili na prísnu legislatívu a silnú konkurenciu na trhu. „Uvedomoval som si, že ak chceme uspieť, tak jedine kvalitou, ktorá dokáže konkurovať najmä zahraničným značkám,“ hovorí Marián Gurega.
Ako dodáva, spočiatku nakupovali lieh od rôznych výrobcov, jeho kvalita však veľmi kolísala: „Mohli sme ju ustrážiť len vo vlastnom liehovare.“
Na nový liehovar potrebovali Guregovci veľké investície. Domáce banky v 90. rokoch nerady požičiavali začínajúcim podnikateľom a ak, tak za vysoký úrok. Preto sa obrátili na americké banky, odkiaľ úvery získali s tým, že za ne ručila americká časť rodiny a pomohli aj rodičia na Slovensku.
To, že americké banky úverovali podnikanie na Slovensku, nebolo v tom čase bežné. Marián Gurega hovorí, že ich presvedčil podnikateľským plánom. Počiatočný kapitál bol milión slovenských korún.

Zapojila sa celá rodina
Do rodinného biznisu sa postupne zapájala celá rodina. Sestra Jozefína mala na starosti obchod, brat Ladislav a manžel Jozefíny riadia rafinériu liehu. Otec bdie nad investíciami a mama Jozefína šéfuje na čerpacej stanici, s ktorou tiež začínali podnikanie.
„Mama je náš skutočný generál. Ja som všade tam, kde sa objavia problémy a riešim strategické otázky. Osobne vyberám ľudí na vysoké manažérske posty,“ povedal Marián Gurega pre Život.
Rodina v súčasnosti vlastní aj hotel Familia v Starej Ľubovni. Spravuje ho spoločnosť Gurmen, ktorého konateľkou je Mariánova manželka Mary Ann.
Aj tri z ich štyroch detí – René Marián, Juliána a Marcus Joseph – sa už zapájajú do rodinného biznisu. Figurujú ako spoločníci vo firme Renagro, ktorá zastrešuje jeho poľnohospodársku časť.
„Svoje deti aktívne zapájam do podnikania a verím, že tak ako ja budú v rodinnom biznise pokračovať,“ hovorí Marián Gurega.
Dôležitou postavou v biznise Guregovcov bol tiež technológ Ján Krak (zomrel v roku 2012 pozn.red.), s ktorým pri výrobe alkoholu spolupracovali od konca 90. rokov. Pripisujú mu zásadný podiel na vysokej kvalite liehu, ktorý od roku 2004 začali dodávať aj pre známe svetové značky výrobcov vodky ako Ultimate a Gray Goose.

S Drobom a Hegerom
V roku 2005 Gas Familia vyhrala tender na výrobu prémiovej vodky Double Cross, jej predajca uprednostnil Slovákov pred firmami z Česka, Poľska a Ruska.
Za vodkou s dvojkrížom na fľaši stáli Juraj Droba a Eduard Heger, ktorí až neskôr vstúpili do aktívnej politiky (Droba je druhé volebné obdobie predsedom bratislavského VÚC a Heger to dotiahol až na premiérsku stoličku).
Ich biznisovým partnerom v tomto projekte bol americký podnikateľ Malcolm Lloyd zo spoločnosti Old Nassau Imports, ktorého médiá prezývali Dr. Vodka (v roku 2014 zahynul pri autonehode). Double Cross vodka mala premiéru v New Yorku v septembri 2008 a v USA sa stále predáva.
Marián Gurega hovorí, že tento projekt ho s Hegerom zblížil aj z osobnej stránky: „Vďaka práci sa spoznali aj naše rodiny.“ Potvrdzuje to aj expremiér: „Máme takmer dvadsať rokov trvajúci vzťah, ktorý prirodzene prerástol hranice obchodného vzťahu.“

Whisky z Hniezdneho
V roku 2008 Guregovci postavili moderný závod na výrobu alkoholu za 300 miliónov korún (zhruba desať miliónov eur). Ročne vtedy vyrábali už desať miliónov fliaš alkoholu (a sedem miliónov litrov octu), pričom tento objem chceli zdvojnásobiť. Zamestnávali pritom viac ako tristo ľudí.
„Tu zriadime múzeum výroby alkoholu na Spiši,“ opisoval vtedy Marián Gurega svoje plány.

O rok neskôr Guregovci uviedli na trh vlastnú whisky pod značkou Nestville, čo je anglický preklad dediny Hniezdne pri Starej Ľubovni, v ktorej liehovar postavili. Múzeum s názvom Nestville park otvorili v roku 2012, neskôr k nemu pribudol reštauračný pivovar (tieto biznisy zastrešuje firma BGV).
V expozícii tradičných remesiel a liehovarníctva si návštevník môže pozrieť proces výroby whisky, sám si ju načapovať do fľaše a zapečatiť voskom.
Koncom vlaňajška Guregovci ohlásili rozšírenie pivovaru s ambíciou zdesaťnásobiť jeho produkciu zo 700 na vyše sedemtisíc hektolitrov ročne. Zaradila by sa tak medzi najväčšie malé pivovary na Slovensku. Projekt si vyžiada investície za dva milióny eur a rátajú aj s využitím eurofondov, ktoré čerpali aj v minulosti.
Expanduje aj biznis s liehom, rodina v súčasnosti okrem liehovaru vlastní dve pálenice. V Hniezdnom vyrobí 12,5 milióna litrov liehu a obilného destilátu ročne. V pálenici v Starej Ľubovni s ročnou kapacitou 1,5 milióna litrov vyrába ovocné destiláty. Tie produkujú aj v tretej pálenici, ktorú otvorili vlani pod Ľubovnianskym hradom.
Gas Familia a jej sesterské firmy v súčasnosti vyrábajú vyše tridsať druhov liehovín a exportuje ich do viac ako 60 krajín sveta. Aj vďaka Guregovcom v roku 2008 zapísali Spišskú borovičku do zoznamu liehovín s chráneným zemepisným označením.
V minulosti musela liehovarnícka firma riešiť spory s Radou pre reklamu, ktorej sa nepáčili niektoré jej marketingové kampane. Označila ich za neetické. Bilbordy s kontroverzným vizuálom boli umiestnené aj pred školami.
„Pri výbere marketingovej kampane sme oslovili reklamné agentúry, ktoré mali za úlohu osloviť mladých ľudí nad osemnásť rokov. V ich réžií bolo aj umiestnenie bilbordov, ktorých zóny sme neodkontrolovali a týmto nedopatrením vznikli problémy,“ vysvetľuje Marián Gurega. Firma napokon reklamu stiahla a ospravedlnila sa za ňu.
Viac mäsa
Vlani sa Guregovci rozhodli pre ďalšie rozšírenie biznisu v potravinárskom segmente, ktorý zastrešuje ich firma Agro-Hniezdne. Expandovali vo výrobe mäsa, podľa Denníka E za tým bolo aj časté zvyšovanie spotrebných daní na liehoviny.
„Máme vlastný chov hovädzieho dobytka, oviec, mangalíc a práve preto sme sa rozhodli spestriť ponuku našim spotrebiteľom mäsovými produktami,“ dodáva Marián Gurega.
Podľa zámeru chcú zvýšiť dennú produkciu výsekového mäsa aj hotových mäsových výrobkov z necelej tony na vyše deväť ton.
Agro-Hniezdne sa vlani po trojročnom období vysokých strát konečne prepracovala k zisku. Firma obhospodaruje tisíc hektárov polí a pasienkov. Pasú sa na nich aj kravy a ovce, z mlieka v menšom rozsahu vyrábajú syry.
Nezvyčajný nález
Guregovci dokážu okolo svojho podnikania nájsť aj príbehy, ktoré sa viac podobajú na marketing ako na realitu. Pri rekonštrukcii starého domu v Starej Ľubovni, ktorý kúpili na začiatku milénia, vraj v podkroví našli staré liehovarské receptúry. Neskôr zistili, že v tomto dome sa v minulosti alkohol aj vyrábal. „Máme zmapované liehovarníctvo v Zamagurí. Podľa dokumentov sa pálenka vyrábala na Ľubovnianskom hrade už v 17. storočí,“ hovorí Marián Gurega.