SME

Na facebooku núkajú klobásy či tlačenky. Povolenie máte? Ste rypák

Zabíjačkové špeciality sa nemôžu predávať bez povolení.

Domáce klobásy.Domáce klobásy. (Zdroj: INDEX)

Facebookový profil Domáce zabíjačkové špeciality má 17-tisíc sledovateľov, čo je na slovenské pomery a špecifický segment činnosti veľmi solídne číslo. Jeho administrátor Jozef Kupča z Hontianskej Vrbnice naň každý týždeň pridáva príspevok, v ktorom ponúka mäsové výrobky.

Sľubuje, že klobásy, jaternice či šunky sú poctivé produkty bez chémie, vyrobené pomocou tradičných technológií, vďaka ktorým vynikne ich chuť. Aj recenzie na sociálnej sieti má prevažne pozitívne.

Na náš záujem zareagoval promptne, cez chat poslal správu s linkou na objednávkový formulár aj s darčekovou poukážkou.

SkryťVypnúť reklamu

Stránok ponúkajúcich domáce mäsové špeciality sme na facebooku či na bazoši našli niekoľko, hoci majú výrazne menej sledovateľov. Podobajú sa v tom, že propagujú tradičný spôsob výroby podľa receptov starých rodičov.

Podľa štátnych veterinárov a klasických mäsiarov však môže byť takýto predaj nelegálny. Navyše, ak sa mäsové výrobky vyrábajú v nehygienických priestoroch z nekontrolovaných surovín, kupujúci riskujú svoje zdravie.

Potrebujú povolenie

Keď sme sa majiteľa profilu Domáce zabíjačkové špeciality pýtali na hygienickú neškodnosť jeho výrobkov, poslal nám hlasovú správu, v ktorej tvrdil, že z tohto hľadiska je všetko v poriadku: „Určite hurky a klobásky nerobíme špinavými rukami, tovar zasielame mrazený alebo zaúdený.“

Súvisiaci článok Aká je pravda o drahých potravinách? Po roku sme nakupovali v Lidli, Tescu, Bille a Kauflande Čítajte 

Na ďalšie otázky o tom, či má na túto činnosť výučný list a povolenie, alebo je to jeho koníček, už odpovedal podráždenejšie: „Takíto ľudia ako vy sú rypáci a riešia len to, či som mäsiar. Je to ťažká práca, treba si ju vyskúšať a potom riešiť, či mám na to povolenie.“

SkryťVypnúť reklamu

Jozefa Kupču z Hontianskej Vrbnice sme v obchodnom a živnostenskom registri nenašli. Jeho meno nefiguruje ani v zozname povolených mäsových prevádzok na webe štátnej veterinárnej správy. Na facebooku má uvedené, že podniká v doprave.

Obdobne sme dopadli u ďalších facebookových mäsiarov. Keď sme sa ich pýtali na pôvod mäsa, hygienu a povolenia, zvyčajne odpovedali, že to robia pre vlastnú potrebu, a len niečo predávajú zákazníkom. Hygienu pri výrobe opisovali ako lepšiu než vo fabrike, no s veterinármi ju nekonzultovali a povolenia nepýtali.

Podľa predpisov je však na predaj mäsových výrobkov, a to aj v malom množstve, potrebné povolenie od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. „Ak výrobca takéto schválenie nemá, ide o nelegálnu výrobu a predaj,“ hovorí výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa nej takýto predajca porušuje daňové zákony, ak nevydáva faktúry či bločky z registračnej pokladnice. A ak by svojimi výrobkami poškodil zdravie spotrebiteľa, môže to byť posudzované ako trestný čin.

„Kupujúcim odporúčame, aby si pred kúpou mäsa výrobcu najprv preverili na stránkach štátnej veterinárnej správy,“ dodáva Forrai.

Kontroly stoja aj tisícky eur

Či Štátna veterinárna a potravinová správa vykonáva kontroly facebookových mäsiarov, v akom počte a s akými sankciami, to sa z jej vyjadrenia pre INDEX vyčítať nedá. Uvádza v ňom len to, že ich neevidujú osobitne.

Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti sa však pokuty za pochybenie pri výrobe mäsa pohybujú v stovkách eur podľa závažnosti. V minulosti veterinári rozdávali tisícové pokuty za predaj pokazeného mäsa vo veľkých obchodných reťazcoch.

SkryťVypnúť reklamu

Ak predajca nie je registrovaný v zozname štátnych veterinárov, kvalita jeho produktov sa dá overiť dá len na vlastnej skúsenosti. „Pri kúpe nelegálne vyrobených mäsových výrobkov nemá kupujúci žiadne záruky. Ani v oblasti hygieny, ani zloženia,“ tvrdí šéfka zväzu mäsiarov.

Inšpektori veterinárnej správy v prevádzkach kontrolujú hygienu chovu, pôvod mäsa, ale aj to, ako je zviera zabité. Skúmajú tiež technický stav zariadení a plnenie požiadaviek na mikrobiologické kritériá.

„Toto nelegálni výrobcovia určite nerobia v plnom rozsahu, lebo by to pre nich znamenalo zvýšenie nákladov,“ myslí si Eva Forrai.

Online predajcovia sú pritom často cenovo drahší než supermarkety. Facebookové Domáce zabíjačkové špeciality ponúkajú údené klobásy za 11 eur za kilogram. Patrik z Bytče zasa na bazoši predáva klobásy z diviny za 12 eur za kilogram. Oravská slaninu kúpite online za 13 eur za kilogram.

SkryťVypnúť reklamu

Na porovnanie, v Lidli sa dajú najlacnejšie klobásy kúpiť po 6,50 eura, kilo oravskej slaniny vyjde v Tescu na necelých desať eur.

Boris Halaj, spolumajiteľ e-shopu Masodomov.sk, ktorý funguje od roku 2012 a má aj malú kamennú predajňu mäsa s vlastnou výrobou, je registrovaný v zozname výrobcov štátnej veterinárnej správy. „Garážových“ výrobcov považuje za neférovú konkurenciu.

„Poctiví mäsiari musia dokladovať pôvod mäsa, čriev aj korenín, platia si za kontroly od desiatok do tisícok eur podľa veľkosti prevádzky,“ hovorí. Kontroly veterinárov podľa neho chodia bežne dvakrát ročne, keď sa na trhu objavia choroby, tak aj častejšie.

Mäsovú výrobu má aj firma JFR Bull. Jej spolumajiteľ Jaroslav Zápražný hovorí, že online predaj nevyužívajú. Steaky predávajú v kamennej predajni a väčším odberateľov ich vozia vlastnými chladiarenskými vozidlami. „Celý proces máme pravidelne kontrolovaný príslušným orgánom,“ uzatvára.

SkryťVypnúť reklamu

Aditíva chránia pred baktériami

Otázny môže byť aj argument online predajcov mäsa, že ich výrobky sú bez chémie či potravinárskych aditív. Tie sa do suroviny pridávajú najmä z dôvodu bezpečnosti potravín.

V prípade tepelne neopracovaných mäsových výrobkov, ako sú údené klobásy alebo salámy, môžu mikroorganizmy ako salmonela či listéria pri premnožení spôsobiť otravu.

Na druhej strane, trvanlivosť výrobkov sa dá predĺžiť aj vákuovým balením či zrením mäsa.

Súvisiaci článok Slovák už platí za potraviny ako Rakúšan či Švéd, Česi nakupujú výrazne lacnejšie (+grafy) Čítajte 

Potraviny

Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (14. 5. 2025)
USD 1.111
AUD 1.734
CZK 24.948
JPY 164.610
CAD 1.555
GBP 0.841
HUF 404.830
PLN 4.252
CHF 0.936
SEK 10.826

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 976
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 440
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 931
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 033
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 475
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 332
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 083
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 054
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 581
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 15 911
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 678
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 456
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 081
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 964
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 247
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 912
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 29 581
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 15 911
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 678
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 456
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 081
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 964
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 247
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 912
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu