Nemeckí investori sa na Slovensku neusadili len v automobilovom priemysle, ale dominantnú pozíciu majú aj vo výrobe slovenského cukru. Vlastnia posledné dva funkčné cukrovary.
Südzucker cez rakúsku dcérsku spoločnosť Agrana ovláda Slovenské cukrovary v Seredi a do portfólia skupiny Nordzucker zasa patrí Považský cukor v Trenčianskej Teplej.
Cukor je jednou z potravín, v ktorej je Slovensko sebestačné. Výroba dvojice slovenských cukrovarov je pritom len zlomkom v celkovej produkcii v EÚ.
„Tvorí len 1,2 percenta produkcie cukru v Európe a Spojenom kráľovstve,“ hovorí pre INDEX predseda predstavenstva spoločnosti Považský cukor Michal ABELOVIČ.
Čo sa v rozhovore dočítate:
- aké budú ceny cukru v tomto roku a čo ovplyvňuje cenotvorbu,
- či cukrovary dovážajú cukrovú repu aj zo zahraničia,
- ako sa považský cukrovar dostal z hlbokých strát do ziskov.
Európski farmári vrátane slovenských sa sťažujú na lacný dovoz potravín z Ukrajiny a prísne nariadenia Európskej únie. Panuje v cukrovarníckom biznise podobná atmosféra?
Ako občan Ukrajinu podporujem, mám medzi Ukrajincami priateľov. Ale je nelogické, aby ukrajinskí farmári zaplavili náš trh potravinami, keď vieme, že majú na pestovanie iné štandardy.
Je tiež nelogické, že európsky trh zaplavuje cukor z Brazílie alebo z Afriky, ktorý sa dováža nákladnými loďami, znečisťujúcimi životné prostredie.
Tlak na ekologizáciu poľnohospodárov nápadmi, ako je úhorovanie pôdy, vyvoláva nevôľu. Žiaľ, reakciou bude, že do Európskeho parlamentu sa po voľbách dostanú populisti.
Cukor podľa dát Štatistického úradu SR medziročne zdražel o 40 percent, ale zdá sa, že jeho ceny už dosiahli vrchol. Kedy pôjdu dole?
To už nastalo, v štatistikách to zrejme ešte nie je zohľadnené. Kilo cukru stálo vlani 1,50 eura, dnes ho v akcii kúpite za jedno euro. Ceny pôjdu tento rok nadol, pretože pominula komoditná vlna. Očakávam, že budúci rok v prípade potravín ako celku dôjde k deflácii alebo ceny budú stagnovať.

Čo je to komoditná vlna?
Cena cukru závisí od celkovej výroby cukru v EÚ a Spojenom kráľovstve a zároveň od objemu dovozu cukru z Ukrajiny, Afriky a Južnej Ameriky. Vidíte to na nižších cenách v obchodoch.
Dopyt po cukre je relatívne stabilný. To, čo sa mení každý rok, je jeho produkcia, ktorá závisí od objemu vypestovanej cukrovej repy.
Cukrovarnícka kampaň sa začína každý rok v polovici septembra a končí sa v polovici januára. Tento rok bola dlhšia, pretože extrémne pršalo. Pri vyorávaní sa na repu lepilo blato, bolo ju treba čistiť.
Kampaň sa tak predlžovala a energeticky predražovala. V niektorých krajinách a v niektorých regiónoch Slovenska ostala nevyoraná repa na poliach alebo zhnila.
Takže lanská kampaň ovplyvňuje tohtoročné ceny cukru?